София е домакин на експертни форуми в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа

  • 15 септември 2021 15:20

  • 203
  • 0
София е домакин на експертни форуми в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа
© МО

София е домакин на четиридесет и шестата среща на Политико-военния комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (PMSC) и на четиридесет и петата среща на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM-CC). Те се провеждат от 14 до 17 септември в рамките на българското председателство на политико-военния регионален форум „Процес на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа“. Република България пое на 1 юли 2021 г. ротационното председателство на Процеса за срок от две години.

По време на форумите страните обсъждат постигнатия напредък и перспективите за дейността на SEEBRIG и възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM, както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Вертолет „Кугар“ и днес ще участва в гасенето на горски пожар в Рила

Заседанията на срещите  се ръководят от председателя на PMSC/SEDM-CC и заместник-министър на отбраната Пламен Йорданов. В състава на българската делегация са включени Даниела Григорова - директор на Секретариата на SEDM, експерти от дирекция ,,Отбранителна политика и планиране“  и Секретариата на SEDM.

Заради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, срещата се провежда както присъствено, така и посредством видеоконферентна връзка.

Процесът SEDM e иницииран през 1996 г. като механизъм за повишаване на регионалната сигурност и е един от най-важните форуми за регионално сътрудничество в сферата на сигурността. До този момент форумът е изиграл значителна роля в процеса на евроатлантическата интеграция на страните от региона. Усилията на страните-членки са насочени към укрепване на  мира и стабилността в региона, сътрудничеството и добросъседските отношения в Югоизточна Европа и подобряването на военните способности за справяне със заплахите пред сигурността на XXI век.

България е активен участник в този форум и за втори път председателства Процеса, като първият мандат беше реализиран в периода 2009-2011 г. Страната ни бе и първият домакин на бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) от 1999 г. до 2003 г. Щабът на бригадата под командването на бригаден генерал Нейко Ненов през 2006 г. участва в състава на Международните стабилизиращи сили на НАТО в Афганистан (ISAF).

Последвайте канала на

Теодора Александрова
203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини