Гледай на живо

Ще реши ли Ансу Фати проблемите на Барселона - Гледайте "Контра"

46-ият парламент удари дъното, промяна не се вижда

  • 14 септември 2021 11:20

  • 57004
  • 6
46-ият парламент удари дъното, промяна не се вижда
© Bulphoto, архив

Хосът от 45-то Народно събрание бе надминат в 46-тото. Въпреки че не е имало големи очаквания за така важната и необходима промяна в политическия живот у нас, в отиващия си вече парламент имаше тотална деградация, която успя да шокира обществото.

Още в началото, поставено на 21 юли, се видя, че дисбалансът е толкова голям, че сближаване между партиите не може да има. Остри реплики, елементарно заяждане, лични нападки, процедурни схватки, нарушаване на правилника и пълна липса на визия за работа запратиха българския парламентаризъм на дъното.

Направиха го същите онези партии, които бяха и в предходния парламент. Отново тези формации се очаква да съставят и бъдещия.

А поведението им в сегашния момент, в условия на здравна и икономическа криза, на прага на нови избори, по нищо не подсказва, че те могат да добият по-голяма култура, да демонстрират повече сериозност и да покажат, че им пука за България и българския народ.

Хаос и скандали в НС! Депутатите не знаят махнали ли са охраната на Гешев, едва не се стигна до бой

Да надскочат тяснопартийните интереси и да работят за редовно правителство – изглежда трудно постижимо. С приказки за болонки, храсталаци, булки, Джон Траволта и прочие държава не се управлява. Споменаваме тук и съмненията за подкупване на депутати.

Специалисти коментират, че трети парламентарни избори в рамките на една година изтощават избирателя. Новите предсрочни избори ще са 2 в 1 с президентските. Залогът за партиите ще е двойно по-голям. Очаква се напрегната предизборна кампания. В същото време обаче търпението на българските граждани се изчерпва. И всички трябва ясно да си дадат сметка защо искат да са в българската политика. 

Защото 46-ият парламент оставя слабо наследство. Освен актуализацията на държавния бюджет, на НЗОК и ДОО не беше направо нищо съществено. Имаше блед опит да се говори за съдебна реформа, която обаче се изрази само в отмяна на спецсъда и спецпрокуратурата и отнемане на Бюрото за защита от главния прокурор и поставянето под правосъдното министерство. (Към 14.09 тези промени в законодателството не са приети на второ четене, бел. ред.). По-честата поява на главния прокурор Иван Гешев в парламента бе едно от нещата, с което се похвалиха депутатите в 46-ия парламент. 

„Тази страна се нуждае от дейстивия, при това незабавни“

На финала идва и обобщението на председателя Ива Митева.

"Това Народно събрание поне актуализира бюджета. Мисля, че не малко се прие. Имаме 16 млн. лева за култура, което хич не е малко също, имаме и повишаването на пенсиите, добавките. Така че мисля, че доста неща свърши. Не можем да очакваме от такъв раздробен парламент да свърши много в положението, в което работи. Когато нямате гласовете, няма как да стане", заяви тя. 

Като председател на парламент Ива Митева бе често коментирана от колегите си. На финала тя реагира остро срещу критиките по неин адрес. Снимка Булфото

Тя реагира остро на нападки по неин адрес. Фактът, че Митева си позволи да отговори на критиките показа, че има прекрачване на тънката червена линия. 

"Разбирате ли, има някакъв праг и граница на търпимост", възмути се Ива Митева в коментар пред журналисти за искането извънредно заседание във вторник, 14.09. 

А във видеото може да си припомним един от напрегнатите моменти в 46-ия парламент: 

Борислава Бибиновска
57004 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Зина

2021.09.14 | 14:03

6
Срамувам се, че съм българка.

2021.09.14 | 11:48

5
Важно е Радев-българоубиеца, слугата на Путин да бъде вкаран в затвора час по скоро......всичко друго е без значение!!!!!

2021.09.14 | 11:48

4
Важно е Радев-българоубиеца, слугата на Путин да бъде вкаран в затвора час по скоро......всичко друго е без значение!!!!!

2021.09.14 | 11:48

3
Важно е Радев-българоубиеца, слугата на Путин да бъде вкаран в затвора час по скоро......всичко друго е без значение!!!!!
Родолюбец

2021.09.14 | 11:40

2
Не щеме ний масони (Гнусен Моше Гадев), не щеме ний пари (дубайски дирхами), а искаме свобода, човешки правдини! Припев: Напред! Напред! Напред да вървим! България от робство да освободим! Не щеме ний военни, не щеме ний паши (олигарси) – жадуват свободата нашите души! Нее щеме ний подлоги (черепарски), ни православен цар (царя) – свободата свята е нашият олтар! Не щеме ний Маями, не щеме Бабикяни ни екзарх-шарлатан (Киро Ментата)! Не щем да сме робове на Господ самозван (Славуца)! Разкъсайте робове робския ярем, щом не сме свободни, по-добре да мрем!
Ми така е

2021.09.14 | 11:40

1
Чери, Домуса и Прокопа не се понасят ;)

Добави коментар

Водещи новини