Ива Митева: НСО трябва да бъде равно отдалечена от всички власти

  • 12 септември 2021 15:03

  • 1041
  • 4
Ива Митева: НСО трябва да бъде равно отдалечена от всички власти
© Булфото

Председателят на Народното събрание Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО).

Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание.

Смятам, че вие трябва да бъдете равно отдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения, подчерта Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше.

Във връзка с проекта за промени в Закона за НСО, председателят на Народното събрание заяви, че целта на предложените изменения е била да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление.

Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица. Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние, заяви председателят на парламента.

Ива Митева: Няма да има извънредно заседание на НС в понеделник

В словото си пред присъстващите Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше припомни, че с указ на княз Александър Батенберг, обнародван в Държавен вестник на 15 септември 1879 г., се създава първата охранителна структура в България.

Вече 142 години тя осигурява неприкосновеността на местата и лицата, отговорни за управлението на държавата и недопускане посегателство върху живота им и ограничаване на възможностите им да изпълняват задълженията си, което е въпрос на национална сигурност, подчерта тя. В последните няколко месеца аз видях едни смели и силни мъже, които с чест и достойнство изпълняват своите задължения, заяви Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше и честити празника на всички служители на НСО.

На церемонията по отбелязване на 142 години от полагане на основите на НСО присъстваха министър-председателят Стефан Янев, генерали, офицери, сержанти и служители на службата.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника отслужи Мелнишкият епископ Герасим, Главен секретар на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.

Националната служба за охрана е една от опорите на системата за защита на националната сигурност и е структура, която нито може да бъде заобиколена, нито пренебрегната! Това заяви началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите по случай професионалния празник на държавната охранителна служба.

По своите умения, ниво на професионална подготовка, на ефективност и на прилагане на световните професионални стандарти, НСО може да бъде имитирана, но не и заменена, подчерта ген. Тонев. В обръщението си началникът на НСО подчерта, че службата е съумяла да остане над равнището на ежедневното политическо заиграване.

„В духа на най-добрите стандарти, с които винаги се е съизмервала, Службата за охрана запази професионална дистанция, въпреки многократните опити да бъде въвлечена като активна страна в политическия дневен ред. Професионализмът отново надделя над политиканстването“, заяви ген. Тонев.

Ива Митева откри заседанието на парламента и обяви почивка до 16 ч.

Началникът на НСО отбеляза дискусиите по промените в законодателството на службата и посочи, че за първи път, откакто НСО работи по свой закон, на публична дискусия са подложени основни принципи и положения в самия закон, но и във философията на цялостната дейност на НСО – кого да охранява службата, с какви средства, при какви условия.

„Продължавам да считам, че промени в Закона за НСО са необходими. Но те не трябва да бъдат самоцел, а да почиват върху ясни принципи и да отчитат реалностите на средата на сигурност и опита на професионалистите, които го прилагат. Продължаваме да работим в тази посока: за по-ефективно използване на ресурсите; за по-добра подготовка и мотивация на състава; за модернизация на техническите средства и на оборудването, с което работим“, заяви още бриг. ген. Емил Тонев.

Той коментира, че за първи път от много години насам службата има възможност „да излезе от ежедневието на фалшивите скандали, в които неведнъж е била въвличана, и да мислим за това, което ни предстои“. НСО не допусна нито един инцидент с охранявано лице или със свой служител по време на служба.

Привлечени бяха нови служители, а съставът бе подмладен. Подсилен бе административният капацитет и подобрено взаимодействието на НСО с други институции и със службите партньори, отчете началникът на охранителната служба.

Ива Митева свика извънредно заседание на бюджетната комисия за актуализацията на бюджета на НЗОК

Ген. Емил Тонев поздрави състава на НСО за работата по успешното домакинство на Срещата на високо равнище в София по инициативата „Три морета“ и за високия им професионализъм при осигуряването на десетки масови мероприятия. В обръщението си той открои и основните предизвикателства, които стоят пред службата

„Отговорно заявявам - Националната служба за охрана е в състояние да се адаптира и да преодолее всяко предизвикателство, независимо от неговия източник. Показахме, че въпреки ограниченията, голяма част от които ни налага общественото мнение, продължаваме да работим по признатите за най-високи в света стандарти. И именно спрямо професионалните си стандарти компромиси няма да направим и няма да позволим да ни бъдат наложени!“, категоричен беше бригаден генерал Емил Тонев.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1041 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.09.12 | 18:02

4
В Канада ще е доста отдалечена от всички, с изключение само на Петков.
ХХХ

2021.09.12 | 15:44

3
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.12 | 15:42

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.12 | 15:41

1
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини