ДБ предложи промени в три законопроекта

  • 26 август 2021 12:04

  • 882
  • 6
ДБ предложи промени в три законопроекта
©

“Демократична България” предложи промени в три законопроекта, свързани с електронните услуги и отпадането на различни административни пречки пред бизнеса и гражданите.

Вносители са Ивайло Мирчев и група народни представители от обединението, съобщиха от пресцентъра на движението. 

С промени в Закона за административните нарушения и наказания се предлага гражданите да не бъдат глобявани, затова че не предоставят документ, за който са поискали от администрацията да им бъде издаден по електронен път, а тя по някаква причина е отказала (дори и при мълчалив отказ). Честите нарушения от страна на администрацията, свързани с текстовете за служебно събиране на данни или задължението за предоставяне на административни услуги по електронен път, сега принуждават гражданите да събират и предоставят доказателства за обстоятелства и да заявяват услуги на хартиен носител. В противен случай носят административнонаказателна отговорност за неизпълнение на свое задължение – например да подадат заявление за преиздаване на документ за самоличност, да извършват определена дейност само след получено вписване в даден регистър, да сменят настоящия или постоянния си адрес и др. 

Новата парламентарна комисия по дигитализация ще има обществен съвет

“В момента не са изключение случаите, в които се изискват документи на хартиен носител, докато е било възможно те да бъдат изпратени електронно. Не са изключение и случаите на глобени граждани за непредставени документи, които администрацията е длъжна да събере по служебен път”, мотивират се вносителите.

С промени в Закона за митниците се предлага автоматично издаване на EORI номер за всички български граждани - физически и юридически лица. Промените ще улеснят хората, които трябва да освобождават пратки, пристигащи от страни извън ЕС. Сега всички необходими за регистрация на EORI номер данни са налични в регистрите, но се изисква "одобряване" от страна на служители на Агенция “Митници”. “Това е в разрез с добрите нормативни практики и освен това може да става напълно автоматизирано на база на данни в първичните регистри”, посочват вносителите. 

Мирчев се надява на политически разум: Коалиционно споразумение ще държи ГЕРБ и ДПС вън от властта

В третия законопроект - за промени Закона за електронното управление, депутатите от “Демократична България” въвеждат централизирана система за управление на електронните регистри. “В последните години държавата наля милиарди левове за електронно управление и то така и не бе ефективно изградено. А електронните регистри са сърцето на електронното управление. Без тях хората трябва да разнасят удостоверения от гише на гише, а администрацията да съхранява документи в папки. Освен че затруднява получаването на различните услуги, това намалява прозрачността”, коментира Ивайло Мирчев.

Чрез централизираната система за управление много от регистрите в държавата ще могат да се водят прозрачно и ефективно, без да се налага да бъдат изграждани от нулата, посочват още вносителите. Сред предложенията е и доставчиците на обществени услуги, като ВиК или  електроразпределение, да предоставят автоматизирани интерфейси в случаите, в които участват в административно обслужване, например когато е нужен документ за започване на дейност на търговски обект.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
882 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.08.26 | 15:01

6
Дайте нов Росенец да видим пак гъза на новия Шиши. Забравиха ви избирателите, та току виж не влезете в парламента
Мая

2021.08.26 | 14:45

5
ДБ искат да покажат няква активност, щото иначе ще забравим за тях. Е, разбира се, другата им сила е да критикуват, даже в тва са най-добри.
Малена

2021.08.26 | 14:08

4
ДБ видяха, че скоро ще приключи тяхната в парламента и решиха да симулират малко работна дейност.
ДБ - ТИКВИ ЗЕЛЕНИ

2021.08.26 | 13:34

3
Само с глупости се занимават, а пощенските пратки се бавят с месеци заради новите "европейски" недоразумения като ДДС за всеки колет, които се въведоха наскоро.
мииии

2021.08.26 | 12:59

2
тояШопарПоОгроменОтПеевски!!!!!
тррррррр

2021.08.26 | 12:38

1
Симулират дейност май само

Добави коментар

Водещи новини