И ДБ няма да подкрепят кабинета на „Има такъв народ“

  • 10 август 2021 11:33

  • 9090
  • 53
© Булфото

Имахме заседание на парламентарната група. В трите национални органа, както и в парламентарната група беше взето решение, че ние не можем да подкрепим решението на ИТН за състав на МС. Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов на брифинг в Народното събрание.

Аргументите са свързани с множество факти според Христо Иванов. Той припомни, че новото правителство е трябвало да бъде кабинет на промяната. „Промяна може да се прави с хора, на които може да се има доверие. Хора, които могат да се противопоставят. Още в началото казахме, че ще подкрепим само такова правителство, което ще донесе промяна. Не можем да допуснем да предадем своите избиратели“, каза той.

Като друг проблем Иванов отбеляза отвореността и привличането на ДПС към преговорите. „Можем ли да подкрепим правителство, излъчено под диктат? Не можем да подкрепим правителство, което концентрира власт извън институционалните рамки“, каза още той.

Дончева отговори на Тошко Йорданов и разкри: ИТН натискаха Манолова за подкрепа

Съпредседателят на ДБ подчерта, че не е имало договорки досега между ИТН и ДБ. Като проблем изтъкна липсата в декларацията на „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ за отстраняването на Гешев: „Няма нищо за КПКОНПИ, няма поетапно отвоюване на регулаторите от корупционните мрежи, няма мерки за либерализация за модерния преход, няма ангажимент за програма за доброволна ваксинация, както и ясен ангажимент за влизане в Еврозоната“.

„Всяко споразумение трябва да предвижда механизми за взимане на важни решения, включително персонални. Не може с 65 гласа да си решиш състава на Министерски съвет. Как си представяте ние да дадем гласовете на нашите избиратели за подобна конструкция? Не можем да направим това“, категоричен беше лидерът на „Да, България“.

„Този състав на МС е най-слабият, който някога в България е излъчван. Най-доброто, което можем да кажем за някои хора е, че не ги познаваме. Един от тях даде интервю. Може би трябва да се разпише законово, че кандидатите за министерски кресла задължително трябва да дават интервюта преди това“, каза още той.

Иванов многократно подчерта, че решението е единодушно, а формацията не се притеснява от нови избори, нито от мажоритарния елемент в тях.

Тошко Йорданов: ИБГНИ са предатели, не заслужават капка доверие. Радев се справя прекрасно

Той призова да не се горят мостове, а да се започнат равноправни разговори за това какво може да се направи с третия мандат: „Този мандат принуждава политическите сили да говорят. Това ще бъде комбинация, за която никой не е гласувал, но не можем да позволим страната да бъде хвърлена в нови избори. Всички без ГЕРБ и ДПС сме длъжни да седнем и да разговаряме за правителство, което да преведе страната през новата коронавирусна криза“. В изявлението беше споменато, че ДБ иска писмено споразумение.

„Дайте да сме най-сетне смирени. Дайте да дадем на хората управление, което не оставя усещане за унижение. Има хора от служебния кабинет, на които можем да имаме доверие. Нека да се отиде на избори след 5-6 месеца. Така е коректно и отговорно“, обясни председателят на „Да, България“.

По думите му съставът на МС, предложен от ИТН, се разпада още в медиите: „Въпросът е не да се сочим с пръст, а да проявим отговорност“.

Според Христо Иванов страната трябва да свикне с коалициите като форма на управление: „Не може да кажеш, че искаш да направиш реформа в правосъдието и да поставиш хора, които нямат никакъв опит в това“. Той подчерта, че решението на ДБ се е забавило, защото е имало нужда от технологично време за свикване на националните органи за партиите, съставящи коалицията.

„Надяваме се най-накрая здравият разум и политическата логика да се прилагат“, апелира депутатът. Той изрази мнение, че ядрото на програмата на едно управление изисква срокове и конкретика: „Това създава предпоставка ГЕРБ и ДПС да бъдат изолирани“. Според него е грешка да се казва, че коалиции не трябва да има. Иванов многократно изказа мнение, че има хора в служебния кабинет, които трябва да бъдат подкрепени: „Ние искаме да поканим успешните министри“.

По думите му, ако мандатът попадне в БСП той е обречен да не получи подкрепата на ДБ. За сметка но това шансовете са по-големи, ако ИБГНИ получи мандата.

Теодора Александрова
9090 53

Свързани новини

Коментари 53

Добави коментар
Милко

2021.08.11 | 16:31

53
А преди месец сигурно са се клели, че ще ги подкрепят на всяка цена

2021.08.10 | 15:49

52
Иванов пудел, Атанасов мутрата,джендари, мръсни

2021.08.10 | 15:18

51
ОООООООоо пинолио целунахте ли се с език с ортака ти Бойко?

2021.08.10 | 15:12

50
Чалгарът се опита да повтори диктатурата на ББ. Нито един компромис не си позволил и ако беше готов поне на един компромис твоето чалгарско правителство щеше да мине, но това е резултат от факта че ти и твоите хора сте чалгари и не разбирате от политика!.
Президента

2021.08.10 | 14:12

41
Президента да вика народното събрание сега и да си направи президентска република

2021.08.10 | 14:39

49
Шибачев, ИДИОТ ПОД НАЕМ и лайноразносвач, ей сега ще ти направят клизмата и ще се кротнеш, смръдльо

2021.08.10 | 14:39

48
РУСКИЯТ ИБРИК ИВАН ХИНОВСКИ РЕВЕ ПРОТИВ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ, НИЩО НОВО.
Един народ

2021.08.10 | 14:35

46
По-добре за нас

2021.08.10 | 14:35

47
ИТН ще направи правителство със герб и дпс,но ще направат със бсп.За да не взривът с протести народа.Но ние разбираме че са заедно итн бсп герб и дпс.Те са от статуковото и жадни за сиромашки парички.Но протестите започват автоматично.Избори до дупка.Свалихме герб но идват по халчни мечки и тях ще смажем.Гл Сека на мвр не е Ивайло Иванов.Със нас е.И най важно е и гн Президента е с нас!!
Един народ

2021.08.10 | 14:35

45
Ние и без това подкрепа от мафията не искаме
Един народ

2021.08.10 | 14:35

44
Ние и без това подкрепа от мафията не искаме
aaa

2021.08.10 | 14:33

43
Ние Слави пак ще го изберем и не говоря за вас дъртите а за нас младите бъдещето на България нищо че все повече си търсиме бъдещето в чужбина , но вас господ ще ви съди толкова години не се ли накрадохте

Добави коментар

Водещи новини