Румен Радев: България е изправена пред редица кризи, включително и политическа

  • 06 август 2021 13:00

  • 8729
  • 51
© Novini.bg

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на провежда работна среща, посветена на състоянието и тенденциите на развитие на пандемията от коронавирус в страната. Ще бъдат обсъдени необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна. В рамките на срещата своите доклади по темата представят министър-председателят Стефан Янев, вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и финансовият министър Асен Василев.

Държавният глава уточни, че днешната среща не е за определяне и дискустиране на локдаун, а за да се информират българите, които имат право да знаят как правителството управлява кризата и мерките, които още бъдат предприети.

Според мнозина здравни експерти сме на прага на следваща COVID вълна. В тази връзка е изключително важно да има ясни мерки и действия на правителството за справяне с пандемията. Вече видяхме какво е да се управлява неадекватно, с хаос и некомпетентно, без критерии и без план в лицето на предишната власт, заяви Радев в началото.

Румен Радев събира на спешна среща част от служебния кабинет заради COVID-19

,,Искам да поздравя служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, че не само за кратко време се извърши един задълбочен анализ, но и за първи път имаме подробен план с ясни критерии и показатели какви мерки трябва да се прилагат и как да се разгърне здравната система, за да се минимизират последствията от евентуална нова вълна'', допълни държавният глава.

България е на 3-то място в ЕС по смъртност и на 8-о място в света, което е много тревожно. Хиляди български загубиха живота си, затова е важно да имаме ясна информационна кампания, за да знаят хората и институциите кое и как се прави. Целта не е да затваряме бизнеса и държавата, а какво може да се направи, така че да остане в максимална степен да функционират държавни учреждения и бизнеси и системата на образованието, подчерта президентът Радев.

,,Очаквам да чуя каква е готовността на здравната система – като леглова база, екипи, осигуреност с медикаменти, с консумативи, необходими оборудвания. При евентуална нова вълна всеки българин трябва да може да намери в аптечната мрежа необходимите медикаменти, предписани от неговия лекар. Всеки българин трябва да може да стигне с нашата бърза Спешна медицинска помощ до съответното здравно заведение. Всеки българин трябва да може да бъде настанен в болница при необходимост. Това най-важното условие, за да се справим с тази криза. Ще искам да чуя и личната гаранция от здравния министър за осигуряване на спокойни и нормални условия за работа на лекарите и медицинските специалисти. Искам да знам как те ще чувстват оценени – морално и материално'', допълни той.

Президентът: България се нуждае от ефективно и иновативно здравеопазване с фокус върху професионалното развитие на младите медици

По думите му лекарите са доказали, че са най-силното ни оръжие в борбата с COVID-19, че за тях здравето и живота на българите са кауза, от която те не отстъпват.

Очаквам пълна мобилизация на Министерството на здравеопазването, посветена изцяло на организацията за посрещането на евентуална вълна, елиминиране на всякакви други дейности – анализи и разчети, посочи той.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че също така е важно българите да знаят какво ще се случи, ако не се актуализира бюджетът.

,,Искам да чуя и действията по ликвидиране на последствията от пожарите, помощта към хората, загубили имущество, покъщина, изгорели домове и компенсацията към тези мъже, които загубиха живота си в борбата с огнената стихия. Аз като президент не мога да се съглася, че тази компенсация се измерва с 540 лв. Очаквам да знам дали има нужда от актуализация на нормативната база и как държавата подобаващо да подходи в този случай за помощ към тези хора. Евентуалната COVID криза се застъпва с много други кризи. В момента имаме криза с пожарите, на вратата чука и евентуална политическа криза, евентуална мигрантска криза. Правителството работи в една изключително сложна обстановка. Имах разговори с комисар Николов, който в момента е на границата в Република Северна Македония. Овладени са всички пожари на територията на страната. Най-голямата заплаха към момента е от територията на Република Северна Македония. Искам да благодаря на всички огнеборци, военни, служители на МВР, горски служители на местните власти за самоотвержената борба за овладяване на поредната стихия'', коментира държавният глава.

Последвайте канала на

Владимир Василев
8729 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар

2021.08.17 | 03:48

51
Безсилие
Бай Стьопа

2021.08.06 | 16:51

50
На днешна дата Американските ни приятели унищожиха за няколко секунди повече от милион хора в Нагазаки и Хирошима. За добор било, както и сега ни казвбат, че ваксините са за добро.
Обективен

2021.08.06 | 16:48

49
НАПРАВО Е УДОВОЛСТВИЕ ДА СЕ ГЛЕДА ГЪРЧЕНЕТО И СТРАХА В ОЧИТЕ,КАКТО И ПАНИКАТА,ОБЗЕЛА ПРЕДАТЕЛЯ ПРЕЦЕДЕНТ ОТ ГОЛЯМАТА КОТЕШКА ГЛАВА НА БОЙКО И ГЕШЕВ,КОЯТО СЕ Е ОПРЯЛА ВЕЧЕ ДО СВИНКТЕРА МУ.

2021.08.06 | 16:40

48
България винаги е била в политическа криза благодарение на продажните си управляващи вече повече от 100 години.
Синята пасмина

2021.08.06 | 16:36

47
в Парламента ще пречи по всякакъв начин за възстановяването на България и ще взима депутатски заплати.
Баш майстора

2021.08.06 | 16:33

46
И кой е виновен за тези кризи ?....Червените хмери на шапкаря Радев, докараха България до нова национална катастрофа....военни оправляват само в латинска америка и нещастни изостанали страни Да ни е честита президентската република Булгаршапкар.
Сър Стенли Ройс

2021.08.06 | 16:31

45
Точно така,нахлузвай го на Боко Тиквата в анала всеки ден целия вътре,сух.Да реве,да пърди,да хвърля боба

2021.08.06 | 16:07

44
...и най-голямата криза се нарича Румен Радев :)
Нищоправец

2021.08.06 | 16:00

43
БАТИ ГЕШЕВ ВИ ЧАКА,И ТЕБ И ЦЯЛАТА ТИ ПАСМИНА.ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ С ЛИХВИТЕ ВСИЧКО.ОКТОМВРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.ИДВА ВИДОВДЕН.
Сър Стенли Ройс

2021.08.06 | 15:00

29
Точно така,нахлузвай го на Боко Тиквата в анала всеки ден целия вътре,сух.Да реве,да пърди,да хвърля боба

2021.08.06 | 15:55

42
Шибачев ИДИОТ ПОД НАЕМ и лайноразносвач

2021.08.06 | 15:09

30
сбъркала си два последователни номера сори не мога да ви помогна потърсете си експерти!

Добави коментар

Водещи новини