Мика Зайкова: Оптимист съм за съставяне на правителство, почти сме се разбрали с ДБ, ИБГНИ и БСП

  • 04 август 2021 18:08

  • 3722
  • 22
Мика Зайкова: Оптимист съм за съставяне на правителство, почти сме се разбрали с ДБ, ИБГНИ и БСП
© Кадър БТВ

Оптимист съм за съставяне на правителство, поради резултата от изборите. Народът каза, че иска промяна. Второто нещо, което каза суверенът е, че никой няма абсолютно мнозинство и трябва да работим заедно. Третото нещо, което каза народът, е „хайде стига избори“. Това заяви Мика ЗайковаМика ЗайковаМика Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, от ИТН в студиото на „Лице в лице“ по БТВ.

Като втора причина за оптимизъм посочи съгласието на формациите по основните приоритети: „Ние преговаряме дни наред с колегите от ДБ, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и ИБГНИ“.

Тя беше категорична, че парламентарната група на ИТН се е събрала и е избрала лицата в кабинета, който от партията предлагат.

„Ние заседавахме по групи с останалите парламентарни сили. Точка по точка си гледахме програмите. Те съвпаднаха на 80%. Има начин да се разберем и почти сме постигнали такова нещо. Манолова и Нинова са прави, че чрез осигурителния доход се балансира системата“, обясни Зайкова.

По думите ѝ е нужна първа стъпка към преизчисляване на пенсиите: „Пенсиите не са преизчислявани от 2008 г. 11 години има коефициент на тежест 1,1. Той трябваше да расте и вече да клони към 1,5. В тази ситуация дори 1,35 е малка крачка. С колегите говорихме да направим тази малка крачка“. Според нея е несправедливо да има сериозна разлика в пенсиите на учителите, които са се пенсионирали по различно време, но в малък интервал.

Мария Капон: Служебното правителство залага капан с актуализацията на пенсиите

„Когато престанем да крадем, парите ще стигнат за всичко“, категорична беше депутатката от ИТН.

„Във втория кабинет министър ще бъде Пламен Данаилов – един великолепен финансист. Аз се надявам по време на нашето управление да има трайна връзка между НАП и митниците. Ако получим подкрепа и правителството заработи, ние ще получим пари по Плана за възстановяване и развитие, ще имаме възможност да направим много неща“, каза още Зайкова. Според нея програмното бюджетиране би било полезно за България, защото парите ще отиват по предназначение.

„Ние ще имаме парламентарна република, а не премиерска“, категорична беше тя. Зайкова заяви, че служебните министри Кирил Петков и Асен Василев са направили „добри неща, но някои от тях съмнителни“.

Зайкова: Решението на Трифонов за НС ще увеличи гласоподавателите за ИТН

По темата с разрива между служебните министри на икономиката и финансите тя обясни: „Когато си министър в парламентарна република, не можеш да правиш каквото си искаш. Ще трябва да правиш неща, които парламентът ти разпореди. Не може да има свободия. При една парламентарна република трябва да се съобразяват с решенията на парламента. Не може да имаш тази свобода, която имаш в служебното правителство“.

По думите ѝ планът за устойчивост е интелигентно написан, но ще подлежи на корекция: „Ако ние не вкараме иновациите, няма да прескочим 2021 г. При Томислав Дончев бяха само 400 000 за иновация, но при преработения вариант не ги видях. Казах на г-н Пеканов: „От кумова срама да ни бяхте поканили. Трябваше да погледнете нашата програма. Ние ще изпълняваме този план“.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
3722 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2021.08.09 | 16:28

22
Ненко,бабо златна,иди си вземай пенсийката и си кротувай.
Апльо

2021.08.05 | 19:19

20
Уууууу

2021.08.06 | 06:43

21
Слави помияра от каде ги събира куци сакати стари е..ни не разбрани,и тръгнал с тях на война срещу мутрите.
Ник

2021.08.04 | 23:25

19
Това дърто грозно червено бабище защо не се скрие. Да си харчи пенсийката и да не припява тъпи малоумни песнички от миналия век
Great

2021.08.04 | 22:53

18
Горката оптимистка!

2021.08.04 | 22:45

17
Младата надежда на слаФчо , кака зайкова , сигурно е забравила , че бсп-то , бяха квалифицирани от самия слаФчо и Сценаристите му , като партия на "статуквото" , с която няма да имат вземане - даване. Ама той , май , и слаФчо е забравил тая подробност.
Гост

2021.08.04 | 22:13

16
Дърта долна комунистка вън от България заедно с предателя вън Никога вече комунисти взимайте си и Отрочето крадливо нинова долна сган

2021.08.04 | 21:54

15
"Не познавам никого от представените министри. Хайде, може би само Гроздан Караджов. Поведението на ИТН няма нищо общо с правилата в политиката. Те не спират да ни навират всеки ден как са единствените, които нямат нищо общо с политиката. Как беше фразата, която чухме в неделя - "кой си ти бе, предлагач?" (отговорите на Слави Трифонов на актуални въпроси, които той даде пред Тошко Йорданов в живо излъчване във фейсбук страницата си - бел.ред.). Моля? Научете се да се държите уважително или не търсете подкрепа за нещо, което не се знае какво точно ще прави", категорична бе Татяна Дончева.

2021.08.04 | 21:52

14
„ДПC прeдлaгa нa БCП дa пoдкрeпи кaбинeт нa caрaитe, кoйтo caмaтa ДПC нe пoдкрeпя oткритo. Тoвa e пoкaнa зa eкзeкуция“. Такова мнение изрази във Фeйcбук евродепутатът Ивo Хриcтoв. „Aкo БCП приeмe, щe пoeмe oтгoвoрнocт зa чужди грeхoвe, тeзи нa ГEРБ и ДПC (cъздaтeлитe и кeлeпирджиитe нa кoрупциoнния мoдeл) и нaпълнo щe зaгуби пoлитичecкaтa cи дocтoвeрнocт. Тoвa e нeдoпуcтимo“, пише още той.

2021.08.04 | 21:20

13
Е тоя дърт чимшир, още ли е жив??

2021.08.04 | 21:10

12
Ей, тая смачкана бабичка ше ни управлява! Цял живот спала по бюрата в разни канцеларии и сега ще решава какво да правим.

Добави коментар

Водещи новини