Мария Неделчева: Време е да сложим край на неравенството между половете

  • 24 май 2012 20:46

  • 1870
  • 5
Мария Неделчева: Време е да сложим край на неравенството между половете
©

В центъра на днешното пленарно заседание на Европейския парламент беше гласуването на доклада с препоръки към Европейската комисия относно прилагането на принципа за равно заплащане на мъжете и жените за равен труд или за труд с равна стойност. Депутатите подкрепиха доклада с мнозинство и призоваха Комисията да представи предложение за подобряване на законодателството, касаещо прилагането на принципа на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените.

В дебата преди гласуването, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева, координатор на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенство на половете, поздрави докладчика и определи доклада като особено важен, защото повдига въпроса за дискриминацията, с която жените се сблъскват в ежедневието си, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ „Не е възможно през 2012 г., повече от половин век след приемането на законодателна рамка, разликата в средната работна заплата между мъжете и жените в Европа да е 17%. Нека не смекчаваме говоренето - това, което ни липсва е силна политическа воля за прилагането на това законодателство както на национално, така и на европейско ниво”, заяви Неделчева. Според нея е нужна усилена работа за насърчаването на равенството на половете и правата на жените по всички възможни начини: на законодателно, образователно и информационно ниво, както и премахването на половите стереотипи, които продължават да пречат на жените да разгърнат своя потенциал. „Ние трябва да участваме в диалог със социалните партньори, за да се изгради една по-обхватна структура на заплатите, където жените да могат да участват активно във въпроси, свързани със заплатите. Това е начинът, по който ще се засили ролята на жените на ръководни позиции и в социалното партньорство. Освен това, чрез участието им, жените ще гарантират, че равенството между половете е включено в решаването на икономическите въпроси”, изтъкна българският евродепутат. Тя подчерта значението на организациите, отговорни за насърчаването и наблюдението на равното третиране и събирането на данни, които трябва да имат по-силни правомощия, даващи им възможност да действат ефективно, така че да се осигури реален контрол на европейско ниво на изпълнението на законодателната рамка. Тези организации трябва да могат да водят разследвания и да публикуват проучвания, които да предоставят редовни и надеждни данни, и така ще допринасят за текущия процес на изграждане на обща европейска политика по отношение на насърчаването на равенството между половете. 
”Крайно време е да сложим край на неравенството между половете и да преминем от думи към дела”, призова накрая Мария Неделчева.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1870 5

Коментари 5

Добави коментар
Умря циганката дето те хвалеше!

2017.04.09 | 19:13

5
Лично я познавам! Зная от коя езикова е тръгнала и до къде е стигнала и кой й помогна. На този пост не е със знание, защото ако беше, нямаше винаги да чака на готово в училище!
batence

2017.04.09 | 19:13

4
Курвоооооооооо
kakво неравенство???

2017.04.09 | 19:13

3
жените винаги са с едни гърди напред, особено като разберат че като се разкрачат и вдигнат краката нависоко всичко могат да постигнат
Мен

2017.04.09 | 19:13

2
От изказването на тая пача как само лъха на банкноти... Тя не иска равенство на половете, тя иска еднакви заплати... Да еба майка ти гнусна да еба. Сега ще намалят заплатите на мъжете и вие пак ще сте с пръст в уста - първо че няма да има увеличение за вас, ами ще има и намаление на семейните бюджети. Да ви еба майката курвенска да ви еба.

2017.04.09 | 19:13

1
тази определено е изравнила двата пола в себе си

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини