Министър Живков: Отстраненото ръководство на БЕХ е длъжно да изпълнява добросъвестно задълженията си

  • 27 юли 2021 18:24

  • 542
  • 2
Министър Живков: Отстраненото ръководство на БЕХ е длъжно да изпълнява добросъвестно задълженията си
© Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно изпрати писмо до Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг ЕАД, в което предупреждава, че до вписването на нов ръководен състав на холдинга, старото ръководство е длъжно да изпълнява добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения. Причина за писмото са спекулативните твърдения на отстранения изпълнителен директор Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, относно потенциален риск холдингът да изпадне в неплатежоспособност, които категорично не отговарят на истината, съобщават от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

В края на миналата седмица в изявление до медиите отстраненото ръководство на енергийния холдинг обяви, че на 2 август предстои падеж по еврооблигационния заем на стойност 550 млн. евро, плюс дължими лихви на стойност близо 27 млн. евро.

Съдът спря вписването на новото ръководство на БЕХ след жалба на Валентин Николов

Ако тези средства не бъдат преведени в деня на падежа има риск от обявяване на предсрочна изискуемост и по други две облигационни емисии на холдинга, което ще го доведе до неплатежоспособност и ще постави под риск цялата енергийна система, твърдят от БЕХ ЕАД.

„Министерството на енергетиката в детайли съблюдава процедурата по рефинансиране на съществуващия дълг на Холдинга, като същата е успешно приключила. Паричната ликвидност, необходима за погасяване на задълженията, е текущо налична в банкови сметки на холдинга“, се казва в писмото на министър Живков до отстраненото ръководство на БЕХ ЕАД.

Там е изяснено, че Министерството на енергетиката е извършило надлежни проверки с всички финансови контрагенти, свързани с процеса на погасяване на задълженията по изтичащата облигационна емисия. Установено е, че необходимите правни реквизитиса налични, което потвърждава готовността за спазване на всички задължения към кредиторите на БЕХ. В резултат, министър Живков посочва, че цитираните фактически обстоятелства потвърждават спекулативния характер на изказванията на отстраненото ръководство на холдинга, които могат да бъдат провокирани единствено от дълбока некомпетентност или нарочен опит за дестабилизиране на енергийната система в България.

В заключение, министърът на енергетиката напомня на отстраненото ръководство на БЕХ ЕАД, че, въпреки очевидно ирационалните си действия, то остава задължено да изпълнява добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения, до вписването в Търговския регистър на промяната в управителните органи на дружеството.

Мая Йорданова
542 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Парадокс

2021.07.27 | 21:07

2
Отстраненото ръководство е длъжно да изпълнява задълженията си. - Абе тъпанар защо тогава си го отстранил???
баба наста

2021.07.27 | 18:36

1
радковците съвсем се оплетоха - само да плюеш по Бойко нестава другари - къде ви е отговорноста

Добави коментар

Водещи новини