За повече средства за българската археология призова вицепрезидентът

  • 16 юли 2021 12:15

  • 297
  • 0
За повече средства за българската археология призова вицепрезидентът
© Президентство

„Повече средства са необходими за развитието на българската археология. Българските учени заслужават повече подкрепа от държавата. Студентите по археология трябва да бъдат добре мотивирани, да бъдат равни не само по познания на своите чуждестранни колеги, но и по самочувствие, че са избрали това призвание.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието по случай 100-годишнината от откриването на Българския археологически институт, чийто наследник е Националният археологически музей с институт при БАН (НАИМ).

Вицепрезидентът подчерта богатата дейност на НАИМ и приноса му като водещо научно звено в археологията не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа. „В чуждестранните научни публикации НАИМ е изтъкван като институцията, която задава стандарти в археологията“, посочи Илияна Йотова.

„Днес трябва да благодарим на хората преди нас, на тези, които поставиха основите на археологическата наука в България и записаха имената си като първи откриватели“, заяви вицепрезидентът и сподели спомени от работата си със знаменити учени в областта.

„Незаменимо е да се докоснеш до този гений, до познанията и професионализма, до хора, попили много от мъдростта на времената, които откриваха с ръцете си. Неописуемо е усещането, когато откриеш нов обект и подържиш в ръцете си хилядолетна история“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че всеки квадратен метър на България разказва за далечни времена и дори във вече откритите обекти има още за разкриване. Илияна Йотова връчи на НАИМ от името на държавния глава Румен Радев плакет „Св. св. Кирил Методий“ за изключителния му принос към българската наука и за водещата му роля в процесите на съхраняване и популяризиране на културното наследство на страната.

Прессекретариата на държавния глава

Радина Лазарова
297 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини