Плевнелиев към Македония: Чакаме ви в НАТО

  • 22 май 2012 07:35

  • 1242
  • 11
Плевнелиев към Македония: Чакаме ви в НАТО
©

"България има много категорична и ясна позиция – приемаме всички, които показват с думите си и делата си, че споделят общите европейски ценности и ценностите на НАТО.

Ние пожелаваме успех на всички, но по делата ще съдим. Пожелаваме успех, действайте здраво, чакаме ви, зависи от вас”. Посланието бе отправено към Македония от българския президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното като отговор на въпрос на македонски журналист за членството на западната ни съседка в Алианса след срещата на върха на НАТО в Чикаго, информира БТВ.

По думите му, вероятно след 2 години, на следващия форум, ще се коментира приемането на нови държави. „Тъй като тази тема не беше във фокуса, не бих могъл и аз по никакъв начин да консолидирам каквото и да било мнение”, коментира още Плевнелиев.

Външният министър Николай Младенов се присъедини към мнението на държавния глава и обяви, че Македония може да мисли за присъединяване след 2014 година. Стана ясно още, че в рамките на форума се е провела среща във формат външни министри на страните-членки на НАТО и четирите страни, които желаят да станат част от Алианса – Грузия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Република Македония.

Младенов даде няколко препоръки на западната ни съседка - да ускори определени реформи, които са свързани с процеса на присъединяване към НАТО, и да адресира някои видими недостатъци, свързани с междуетническите отношения, с правовата система, с отношението към медиите и свободата на словото.

По повод резервите на Гърция заради името на Македония външният министър каза, че двете страни трябва да се мобилизират в намирането на приемлив компромис, ако въпросът с присъединяването бъде поставен през 2014 година.

Междувременно президентът Плевнелиев сподели, че се чувства много утвърден и щастлив от това, че световните лидери признават огромното постижение на България за 10 години да намали драматично своя дълг от 75% на 16%.

„Това е важно, защото България дългосрочно е дала заявката да бъде една много стабилна държава, а инвестициите на тази планета от тук нататък ще се случват в дългосрочно стабилни държави. Всичко зависи от нас – трябва бързичко да си оправим бизнес-климата, трябва да бъдем много активни във външната политика и трябва да си подобрим системата на правораздаване”, каза държавният глава.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1242 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
даная

2012.07.01 | 13:42

11
Плевнелиев чак обръщения взе да прави .Явно се е понадул след визитата си в САЩ

2012.07.01 | 13:41

10
Чакаш един Мацедонски к.р да те еба в мижутурката
:)

2012.07.01 | 13:41

9
Плевнелиев на мен никак не ми е симпатичен .. прекалено ми е нежничък

2012.07.01 | 13:41

8
Има ли изобщо държава с име - МАКЕДОНИЯ!!!
...

2012.07.01 | 13:41

7
Република Македония е държава, вече 20 години! Да, има такава държава! И въпреки ненормално жестокото държание към признаващите там, че са Българи, ние трябва здраво да я натиснем. Та да вземат да се усетят кои са, да се усетят и за Албанците! Македония сега клати усилено един болен зъб на Балканите и вместо да го лекува, тя си прави каквото си знае. Ако не сме заедно, тук на Балканите, то винаги ще ни плюят и ще ни се присмиват на запад. Едно трябва да стане ясно на Македонци, ние не искаме да ви анексираме, като наша територия!!! А и да искахме, нямаше да стане! Хайде драги, замислете се, кои държави водят такава политика към вас и каква е нашата към вас...? Е ние заслужаваме ли вашето отношение???

2012.07.01 | 13:41

6
г-н Президент, кажете на Б.Ю.Р.Македония, ЧЕ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НАТО И ЕС„ АКО НЕ ПРИЗНАЕ БЪЛГАРСКОТО СИ МИНАЛО !!!
Категоричност на условията

2012.05.23 | 15:09

5
Мисля, че г-н Президентът вече е разбрал, че подкрепата не трябва да бъде комплексарско-безусловна ! Народът от кога ви пее, че водитe дипломатично-угодническа политика към Белград и Скопие, които демонстративно мачкат, обиждат и унижават всичко българско ! Сякаш те ще бъдат поръчители на София за приемането й в ЕС и НАТО ! С това България все повече олеква в очите не само на Балканските народи, но и пред Европейските ни партньори ! То бива, бива, мижитурско поведение, но всяка "дипломатичност" има граници на междудържавно приличие !
Бля бля

2012.05.23 | 07:44

4
Абе жалко подобие на президент, ти си някаква смешна мижитурка, която ходи като муха без глава и още по невменяеми изказвания по всички въпроси, точно като неговия вожд. Стреля в тъмното без да мисли!
Дидка

2012.05.23 | 07:43

3
И според мен такава държава няма,но тъй като не са в ЕС,а им се ще да усвояват пари по програми,проекти и прочие...отвреме навреме се пречупват да кажат,че са българи!

2012.05.23 | 01:50

2
Факт е, че македонците крадат история от всички съседни държави. За мен, лично, няма такава държава!!! Черна гора я признавам като държава, но Македония - НЕ!!! Те имат комплекси от българите и затова винаги ни плюят! На Евровизия, няма да гласуват за българската песен, а ще си пуснат вота за Турция!!! Няма да ни допуснат до паметника на Васил Левски, защото смятат, че българския народ не го заслужава! И накрая, какво - да ги признаем в Нато, да ги признаем в Европа и т.н. Когато един човек те рита, необходимо ли е да му ближем краката?!? Европа не се смее на нас, Европа се смее на македонците!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини