Министър Комитова и шефът на "Автомагистрали" влязоха в спор чрез отворени писма

  • 15 юни 2021 13:32

  • 1011
  • 3
Министър Комитова и шефът на "Автомагистрали" влязоха в спор чрез отворени писма
© МРРБ

Изпълнителният директор на "Автомагистрали" не може да освободи длъжността, тъй като новият борд все още не е вписан в Търговския регистър.

Това пише в отворено писмо от изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 във връзка с нейно интервю в национална медия. Публикуваме позицията му без редакторска намеса: 

Регионалният министър: Моите приоритети са прозрачност, законност и намаляване на корупцията

"Позволявам си да се обърна към Вас с отворено писмо, тъй като останалите начини на комуникация очевидно са изчерпани - не получавам отговор на вече шест писма, а съм персонално атакуван през телевизионния ефир.

По повод казаното от Вас по БНТ в събота, 12 юни - че отказвам да освободя длъжността изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, обръщам внимание, че не сме разговаряли на тази тема и никога не съм отказвал сътрудничество. Бих желал да отбележа, че Законът за публичните предприятия ме задължава добросъвестно да изпълнявам служебните си задължения до вписането на нов борд и нов изпълнителен директор в Търговския регистър. Отсъствието ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост. Тъй като назначеният с Ваша заповед нов борд все още не е вписан в Търговския регистър, аз не мога да освободя заеманата длъжност. Причината е, че по смисъла на Закона и отразеното в Търговския регистър, аз все още съм представляващ „Автомагистрали“ ЕАД с всички следващи от това отговорности и задължения. 

Отстраниха шефовете на ГДНП и "Автомагистрали" ЕАД

Г-жо Министър, уважавам Вашия професионализъм – Вие сте архитект и дългогодишен преподавател в УАСГ. Не оспорвам решението Ви за отстраняване на действащия съвет на директорите, както и заповедта Ви за назначаване на нов ( протоколът с Вашия подпис е копиран в края на писмото). Но предстои вписването му и докато то не е факт, законът няма да бъде изпълнен и смяната няма как да е в сила", завършва Беличев.

По-късно министър Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 отговари на отвореното писмо на Стоян Беличев, като също изпрати отворено писмо, което публикуваме без редакторска намеса: 

"След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г. се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод Балкански поток без да е налице видим и ясен резултат.

След извършената проверка се оказа, че екипът на „Автомагистрали“ е платило авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените за магистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, такава няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма... Установени са и „дребни“ нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали... Вашите писма са ценни за екипа на МРРБ, защото „осветяват“ картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на „безкрайно доверие“ в търговските отношения, и схващането, че най-добре изхарчените пари са похарчени сега, колкото се може повече и без насрещни задължения. Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми, съобразно изискванията на търговското законодателство. 

Строежът на лот 6 от магистрала "Хемус" се оказа незаконен

В случай, че разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на АПИ и „Автомагистрали“, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционни практики и добри професионални стандарти можете да кандидатствате при откриване на конкурс за длъжността Директор, съгласно изискванията на ЗПП.

Дотогава а извършените строително-монтажни работи безпристрастно и спрсчитам за редно да бъде извършена пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането нямо реалните резултати на строителите", завършва министър Комитова.

Novini.bg
1011 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.06.15 | 17:34

3
в държавата от един месец цари хаос и беззаконие ....служители на администрацията за заплашвани с физическа саморазправа от мутрите на Радев

2021.06.15 | 16:15

2
Къде ca кюлчетата и пачките?

2021.06.15 | 15:53

1
Дълго разкарай се лъжкиньо

Добави коментар

Водещи новини