МС одобри Пътна карта за 2021-2023 г. по присъединяването на България към ОИСР

  • 10 юни 2021 14:25

  • 220
  • 1
МС одобри Пътна карта за 2021-2023 г. по присъединяването на България към ОИСР
© Gettyimages (архив)

България цели задълбочаване на сътрудничеството във всички области с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) чрез одобряването на Пътна карта за периода 2021-2023 г. Това става известно от приетото от правителството решение за изменение и допълнение на решение на Министерския съвет от 20 декември 2017 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Целта на тригодишната Пътна карта за периода 2021-2023 г. е продължаването на действията на България по изпълнение на външнополитическия приоритет - подготовката за присъединяване към ОИСР и за изпълнение на поетите вече ангажименти в сътрудничеството с организацията в широк спектър от области въз основа на националния План за действие. Той е съгласуван с ОИСР и официално представен на 20 септември 2019 г. пред Съвета на организацията в Париж. 

Борисов обсъди пътя на България към ОИСР със зам.-генералния секретар на организацията

С приетото днес решение се оптимизира и дейността на постоянно действащия Междуведомствен координационен механизъм (МКМ) за присъединяване на страната ни към ОИСР. МКМ се е утвърдил като главен орган, който координира цялостната дейност по присъединяването на нашата страна към ОИСР. Координацията между българските ведомства и агенции е изключително важна предвид разнородната дейност на организацията, която обхваща всички сфери на социално-икономическия живот.

Както и досега, Механизмът ще продължи да работи на две нива (политическо и експертно), под ръководството на министъра на външните работи, с участието на високопоставени представители на всички заинтересовани ведомства и агенции. Присъединяването на България към ОИСР е важен стратегически външнополитически приоритет. С приемането на решението и приложената към него Пътна карта за периода 2021-2023 г. се демонстрира стабилен, сериозен и дългосрочен ангажимент към тази цел. Отправя се сигнал към нашите партньори от ОИСР за готовността на България да започне преговори за членство във възможно най-кратък срок, посочват от пресцентъра.

ОИСР е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване на жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. В нея членуват 37 държави.

Последвайте канала на

Novini.bg
220 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Vanessaycpma

2021.06.11 | 04:49

1
М­л­а­д­­­а­­­ ­м­­­о­­к­р­­­а­­ ­­у­­ч­­­е­­­н­и­ч­­к­­а­ ­ч­у­­­к­­а­­­ ­ ­­­W­ ­­W­ ­­­W­ ­.­ ­B­­­ ­­­G­ ­­1­ ­7­­­ ­.­­ ­­­C­­­ ­L­­ ­­U­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини