Вицепрезидентът: Където и да живеят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух и създават българско културно наследство

  • 07 юни 2021 13:16

  • 251
  • 5
Вицепрезидентът: Където и да живеят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух и създават българско културно наследство
©

„Където и да живеят и да се трудят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух, култура и обичаи. Многобройните ни контакти с българи зад граница – от най-близки до най-далечни точки на земята, ни убедиха в това.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, която участва в откриването на онлайн научната конференция „Българи отвъд Европа – институции и културно наследство“, организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, подкрепена от Фонд „Научни изследвания“.

От института изтъкнаха значението на работата на вицепрезидента с българите в чужбина и доброто сътрудничество с президентската институция. „Надявам се, че с нашата работа допринасяме за вашите научни търсения“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН беше партньор на инициативата „Будната България“ на вицепрезидента по случай Деня на народните будители миналата година. Стотици българи и потомци на българи от цял свят разказаха в кратко видео за свидните си късчета памет за родината, които сглобиха образа на будната България зад граница.

Последната виртуална инициатива на Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , с българи в чужбина, посветена на 24 май, „Народността не пада там, дето знанието живей“ също доказа, че дори в най-далечни места на света творчеството на български писатели и поети носи изразен български характер. „Срещите ни с наши творци, интелектуалци, общественици продължават, макар и виртуално“, посочи вицепрезидентът.

В приветствието си към участниците в научната конференция Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изтъкна, че изследването на културното наследство на българската диаспора е ключ към опознаването на националната идентичност, на чувството за принадлежност към българската общност, към разгадаването на родовата памет. „Анализирането на институциите и културното наследство на българите отвъд Европа има пряк принос за укрепването на връзките между България и стотиците вече „малки Българии“, пренесени от сънародниците по всички континенти“, отбеляза вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Novini.bg
251 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Joanunlsa

2021.06.08 | 08:16

5
М­­­л­­а­­­д­­а­­­ ­м­о­к­­р­­­а­ ­у­ч­­е­н­и­­ч­­­к­а­ ­ч­­­у­к­­а­­­ ­ ­­­W­­ ­W­ ­W­­­ ­­.­­­ ­­B­ ­G­­­ ­­­1­­­ ­­­7­­ ­­.­­ ­­­C­ ­­­L­­­ ­­U­­­ ­­­B
Тази е с 0 рейтинг

2021.06.07 | 15:16

4
ОТЧАЯН СТРАХ! Ето това е основният мотив, който движи действията на Радев и формираната клика около него. Сега е с имунитет, т.е. недосегаем, защото все още е президент. Да, но е оцапан до уши с шпионски скандал срещу родината си и с корупционни сделки - Грипени, Бобокови и т.н. Затова се е вкопчил в президентската власт. Играе хазартно, заложил е всичко и е готов на всичко - или ще е президент още един мандат или отива в затвора. Готов е и на диктатура - за да си спаси кожата..

2021.06.07 | 13:44

1
а ако почти не гворят български и не създавата изобщо култура, какво наследство оставят, но имат право да определят как ще живеем в бг

2021.06.07 | 14:51

3
К.урво затвори си устата и не се показвай.Върви се изявявай в родината ти.
Евро Дикоф

2021.06.07 | 13:48

2
Дърта пръдня, по важното е дали Комунистите са българи по род и душа.

Добави коментар

Водещи новини