Водещите новини! Гешев за санкциите: Споделяме позицията на САЩ, прокуратурата вече действа

  • 03 юни 2021 20:30

  • 22863
  • 85
Водещите новини! Гешев за санкциите: Споделяме позицията на САЩ, прокуратурата вече действа
© Булфото (архив)

Водещите новини от деня - 3 юни.

Гешев за санкциите: Споделяме позицията на САЩ, прокуратурата вече действа

По повод оповестения доклад на Департамента на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията. Тази позиция на прокуратурата публикува в "Туитър" Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във по повод наложените санкции от страна на САЩ върху шестима българи, сред които Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са   доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

Гешев за санкциите: Споделяме позицията на САЩ, прокуратурата вече действа

Божков за санкциите: Не съм подкупвал политици, а съм бил рекетиран от тях! Рекетът не е подкуп

Политически лидери не съм подкупвал. Бил съм рекетиран от политици и съм подал сигнал. Рекетиран съм от бившите управляващи от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Оплакох се в американското посолство. Вместо американците да разгледат този сигнал - те ми наложиха санкции. Рекетът не е подкуп. Обвиняват ме, че съм подкупвал с по 10 000 лева членовете на ДКХ, но това не е вярно. Аз не съм имал достъп до ДКХ. Всичко минаваше през бившите управляващи, които ме рекетираха. Пак ще повторя, че рекетът не е подкуп.  Това заяви чрез видеоконферентна връзка избягалият в Дубай бизнесмен Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, който направи коментар на наложените му вчера санкции от страна на САЩ по закона "Магнитски". 

"Естествено, че съм плащал - иначе нямаше да съм жив. Видяхте какво стана, когато спрях да плащам. Плащах от 2014 година до началото на 2020 година. За последните три години съм дал над 60 млн. лева. Тогава Прокуратурата повдигна много фалшиви обвинения, които после и американците последваха, за да ми повдигнат тези обвинения. Бях казал, че като се прибера ще се разправям лично с Шиши, но като гледам колко души чакат - може и да не ми дойде ред. Абсолютни глупости са, че някой политик ми е давал подкупи", добави Божков. 

Божков за санкциите: Не съм подкупвал политици, а съм бил рекетиран от тях! Рекетът не е подкуп

Радев за наложените от САЩ санкции: Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха

"Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно и безопасно". Това каза президентът Румен Радев на въпрос за наложените от САЩ санкции на български граждани по глобалния американски закон "Магнитски", приет като противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията.

Радев за наложените от САЩ санкции: Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха

Борисов за санкциите: Радев да обясни на САЩ защо има повече доверие на Божков

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в с брифинг по повод санкциите на САЩ срещу Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и трима други българи и техни дружества. 

"Ние сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Отношенията ми с Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на са ясни - те са чисто политически и винаги свързани със смесените райони", заяви лидерът на партията Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г

"Така, както Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския и Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на си гукаха, приемете, че и ние така сме ги говорили по темата за смесените райони, където винаги сме помагали с Пеевски. Срещал съм се даже и с Карадайъ. На мен ми е по-важно как ще обясни Радев хората на Божков и Орешарски в правителството. Радев да обясни на САЩ защо има повече доверие на Божков", допълни още той. 

Борисов за санкциите: Радев да обясни на САЩ защо има повече доверие на Божков

Служебният военен министър: Има редица смущаващи обществени поръчки в МО

На брифинг служебният министър на отбраната Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска предостави информация по извършени проверки в структури на Министерството на отбраната. Към момента е приключила проверката на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за 2018 г. и 2019 г. Очаква се в следващите дни да излязат и резултатите за 2020 г.

Като притеснителен той посочи фактът, че в над 90% от случаите обществените поръчки са осъществявани чрез директно възлагане, без провеждане на пазарно проучване и консултации с евентуални изпълнители. "Другият констатиран проблем е със 100% авансово предплащане, което означава, че Министерството на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства“, каза министър Панайотов и уточни, че това е ставало при несъобразяване с препоръки на финансовото министерство за въздържане от авансово разплащане.

В подкрепа на казаното той посочи, че през 2018 г. Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ е сключила договори на стойност 35 784 752 лв., от които 32 890 394 лв. са били мотивирани като директно възлагане, а през 2019 г. стойността на възложените обществени поръчки е 39 148 840 лв., от които 36 375 684 лв. са осъществени по същия начин. "Това означава, че за 2018 г. 92% от поръчките са възложени директно, а за 2019 г. - 93%. За 2020 г. поръчките са на стойност почти 160 млн., от които 99% са дадени на директно възлагане“, допълни министър Панайотов.

Служебният военен министър: Има редица смущаващи обществени поръчки в МО

Прокуратурата се самосезира  за обществените поръчки,  изпълнявани от „Автомагистрали“ ЕАД

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с информация в медиите и изнесена такава на пресконференцията на Българската социалистическа партия по повод доклад за извършения от Сметната палата одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на „Автомагистрали“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

С Постановление от 03.06.2021 г. е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“ ЕАД. В периода от 01.01.2016 г. до 31.12. 2020 г., в гр. София, умишлено не били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието.

Деянието е квалифицирано по чл. 219, ал. 3, ал. 1 от НК. Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално – следствени действия.

Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура.

Прокуратурата се самосезира за обществените поръчки, изпълнявани от „Автомагистрали“ ЕАД

ЕК очаква от България окончателни присъди за корупция на високо равнище

Европейската комисия изрази днес очакване в България трайно да бъдат произнасяни окончателни присъди за корупция на високо равнище. България трябва да завърши прилагането на препоръките на ЕК в доклада по механизма за сътрудничество и проверка от 2019 г., заяви днес говорителят на комисията Кристиан Виганд.

Важно е събитията в страната да не водят до отстъпление от постигнатия напредък (в областта на законността), добави той на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с решението на САЩ вчера да наложат санкции на няколко български граждани. Остава още работа за вършене, обобщи Виганд по повод изпълнението на препоръките на комисията.

Той отбеляза, че една от препоръките бе да се взаимодейства със Съвета на Европа за преодоляване на недостатъците в българското законодателство срещу корупцията и за ефективно разследване на престъпленията. По неговите думи ЕК следи събитията у нас и те ще бъдат отразени в очаквания през юли доклад за върховенството на закона.

ЕК очаква от България окончателни присъди за корупция на високо равнище

Юнски сняг на много места в Турция

Сняг заваля в много части на Турция. Студеният атмосферен фронт обхвана много окръзи в Северен Анадол. Снежна покривка се образува на по-високите места в окръзите Трабзон, Ризе, Гиресун, Байбурт, Болу, както и в Кайсери (Централна Турция).

Същевременно температурите в южните, югозападните и югоизточните окръзи продължават да се покачват,като плажовете в егейските и средиземноморските курорти са пълни с туристи.

Юнски сняг на много места в Турция

Последвайте канала на

Novini.bg
22863 85

Свързани новини

Коментари 85

Добави коментар

2021.06.04 | 18:28

85
Свинеевски държи с компромати много политици и министри включително и Б.Б.

2021.06.04 | 08:53

84
ГЕШЕВ Е ПОЗОР,ОСТАВКА И ЗАТВОР!

2021.06.04 | 08:36

82
Радев и служебното правителство в затвора кога?

2021.06.04 | 08:49

83
Еби.и майката ти ще бъдеш на кол не радев.

2021.06.04 | 07:55

80
Най големият срам за бг е гешев борисов цацаров доган пеевски.

2021.06.04 | 07:56

81
На тях не им е мястото в България.

2021.06.04 | 07:54

79
Гешев нищо нети вярваме като на Борисов идиди с мир.

2021.06.04 | 07:24

78
ГЕШЕВ Е ПОЗОР,ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!

2021.06.04 | 07:23

77
ГЕШЕВ Е ПОЗОР,ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!

2021.06.04 | 07:23

76
ГЕШЕВ Е ПОЗОР,ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!

2021.06.04 | 07:23

75
ГЕШЕВ Е ПОЗОР,ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!

2021.06.04 | 07:23

74
ГЕШЕВ Е ПОЗОР,ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!

Добави коментар

Водещи новини