Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев откри военен паметник в град Своге

  • 28 май 2021 16:06

  • 286
  • 0
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев откри военен паметник в град Своге
© Министерство на отбраната

„Министерството на отбраната оценява изключително високо подобни благородни, високо патриотични инициативи и подкрепя тяхното осъществяване. В съвременния развит свят отдаването на почит към загиналите воини е мерило за цивилизованост. То има не само материално изражение, но въздейства с оценяването на саможертвата за Родината като най-висша човешки добродетел“.

Това заяви днес, 28 май, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, който присъства на церемония по официалното откриване на паметник в гр. Своге на загинали български воини от селищата Своге, Свидня, Искрец и Добърчин в Балканската война (1912 г. – 1913 г.), Първата световна война (1914 г. – 1918 г.) и Втората световна война (1941 г. – 1945 г.).

Генерал-лейтенант Илиев посочи, че тези четири селища, които са дали 187 герои за свободата и обединението на Отечеството, са носители на здрав български дух и традиции.

„Със своето мъжество и себеотрицание те прославиха по бойните полета родния край и доказаха на Европа и света, че когато българският воин воюва за Родината - нищо не може да го спре. Воювайки при Селиолу, Гечкенли, Караагач, Люлебургаз и Чаталджа, проливайки кръвта си по бойните полета на Сърбия, Македония и Добруджа, те положиха своите кости в името на националния идеал – обединението на българските земи“, посочи генерал-лейтенант Илиев.

Заместник-началникът на отбраната поздрави общинското ръководство и жителите на Своге за демонстрирания патриотизъм и за отговорността, с която те се грижат за войнишките паметници – символи на национална гордост и самочувствие.

В церемонията взеха участие ръководството на Община Своге, представители на военно-патриотични организации и ветерани от войните, формирование от Националната гвардейска част и X-ти ученически гвардейски отряд - Своге.

Последвайте канала на

Novini.bg
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини