Румен Радев в Италия: Предизвикателствата от нова мигрантска криза не са отминали

  • 28 май 2021 15:36

  • 517
  • 8
Румен Радев в Италия: Предизвикателствата от нова мигрантска криза не са отминали
© Президентство

С президента Серджо Матарела обсъдихме как България и Италия да продължат сътрудничеството си в сферите на икономиката, инвестициите и търговския обмен, въпреки известния спад миналата година. Важно е как в условията на пандемия ще работим заедно. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на след среща с италианския си колега Серджо Матарела, която се състоя в президентския дворец Куиринале в Рим. Разговорът се проведе в рамките на тридневно посещение във Ватикана и Италианската република. 

,,С Италия ни свързват повече от 140 години дипломатически отношения'', заяви българският държавен глава. Той изтъкна значимостта на Италианската република като партньор на България в рамките на ЕС и НАТО и допълни, че страната е трета по търговски обмен и четвърта като инвестиции у нас.

 През 2018-2019 г. ние постигнахме почти 5 млрд. евро стокообмен. Надявам се отново в следващите години да стигнем тези нива, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Той посочи, че Италия представлява интересен модел за България за възстановяване на туризма, защото и за двете страни този сектор формира много съществена част от брутния вътрешен продукт. В отговор на въпрос за зелените сертификати за пътуване, които се обсъждат в ЕК, президентът посочи, че е важно да се реши какви ще бъдат точните процедури по тяхното прилагане.

По време на срещата между двамата президенти е обсъдена и темата за Плана за възстановяване и устойчивост. В момента в Италия се извършва преглед на Плана, за да съответства със стратегическите цели и приоритети на страната и да заработи най-ефективно.

„В това отношение можем да черпим опит, защото и ние сме в такъв процес“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Двамата президенти са обсъдили и темата за опазването на външните граници на ЕС.

Предизвикателствата не са отминали нито за Италия, нито за Малта, Гърция, Испания, заяви Радев и отново подчерта необходимостта ЕС да изготви оперативен план, който да се задейства при кризисни ситуации.

„Да не забравяме, че това, което се случи миналата година с Гърция, по поречието на р. Марица, на много по-голям фронт може да се случи и у нас“, заяви президентът.

На срещата обясних много ясно българската позиция за Западните Балкани и това, че ще имаме напредък по въпросите за разширяването, когато и самите страни демонстрират ясно, категорично, необратимо воля за напредък, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в отговор на въпрос. Той посочи, че президентът Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция.

Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път. Но има ясни критерии за членство - Копенхагенските критерии. Всяка страна трябва да покаже, че ги изпълнява устойчиво и необратимо. Всички оценяват това, което напоследък прави България – активизиране на диалога, различни инициативи, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Българският държавен глава добави, че служебното правителство работи с правителството на Република Северна Македония в различни сфери за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на даде за пример плановете на София да дари ваксини срещу COVID-19 на Скопие, както и идеята за организиране на държавно подпомогнати програми за образователен обмен на млади хора между двете страни, чрез който да се насърчава и туризмът.

Румен Радев: Ще поканим и македонски ученици да почиват у нас

„Ако ние успеем да постигнем това, то ще бъде най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, инсинуации и противопоставяне на хората от нашите две страни. Ако ние съберем нашите млади хора заедно, сигурен съм, че това ще неутрализира всякаква пропаганда“, категоричен беше Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Последвайте канала на

Novini.bg
517 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Гордейте се , българи ! Имаме Президент !

2021.05.28 | 18:27

4
Вижте го само НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ ! СУПЕРРРР !
Промяна

2021.05.28 | 18:56

8
За първи път да не се срамуваме от български държавник.

2021.05.28 | 18:29

5
Никой не може да му съперничи ! Само Тръмп , но засега го няма !

2021.05.28 | 18:40

7
Къде запрати България Борисов - на дъното на Европа , откъдето Радев ще спасява българите и България ! Управлението на ГЕРБ ще остане като най . черния период в нашата история !!!

2021.05.28 | 18:34

6
Радев , Путин , Син Цзин Пин , Папата ! И другите боклук изкуфяли педеруги ката Бидона , Макрончо , Меркелчо , Рошавия луд от Лондон и т.н. ! Усещате ли разликата ?
Ейй

2021.05.28 | 17:48

1
Доживяхме да види свят :)
Сандра

2021.05.28 | 18:08

3
Този никаквец най после отиде в чужбина, и жената взел Потрес
XXX

2021.05.28 | 17:51

2
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

Добави коментар

Водещи новини