МОСВ подготвя забрана за внос на отпадъци от страни, които са извън ЕС

  • 28 май 2021 09:17

  • 433
  • 5
МОСВ подготвя забрана за внос на отпадъци от страни, които са извън ЕС
© Кадър Bulgaria ON AIR

Проверки за финансови злоупотреби ще има и в Министерството на околната среда и водите. Тонове грешки, натрупани с години от предишни управления, открива служебният министър Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В, влизайки в кабинета си в Министерството на околната среда и водите.

"Големите грешки са, че основни политически документи не са придвижени. Както и плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения", каза пред Bulgaria ON AIR Личев .

Той подчерта, че документите се движат с между 8 и 16 месеца закъснение. 

"Заварих липса на функцията на министерството да създава и управлява политики за управление за опазване на околната среда. Това е основна грешка. Втората грешка, която видях - държавни служители по един или друг начин са съучаствали при създаването на схеми за усвояване на пари", допълни Личев.

От МОСВ подготвят забрана за внос на отпадъци от Турция и страни, които са извън ЕС.

Асен Личев: Готви се заповед за забрана вноса на отпадъци от страни извън ЕС

"Колегите да подготвят заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония и Сърбия. И транзитът на отпадъци на територията на България, с изключение на този между Гърция и Румъния, защото те са членки. И да се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа", каза още служебният министър.

Първата задача на редовния кабинет е и спешна актуализация на бюджета на министерството. 

"На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има - няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание", подчерта Личев.

Един от големите проблеми в страната са завишените норми на прахови частици, които ни класират сред страните с най-много смъртни случаи вследствие на тях.

Последвайте канала на

Novini.bg
433 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Mitaka

2021.05.28 | 14:19

5
Дa си връщаме Бойкo. И както той обеща, догодинa с 40% вдигане на доходите, ако управлява ГЕРБ. Защото, ако останат тези, ще фалират държавата, ще фалират банката за развитие, очаквайте скоро режим на тока и водата,.
а така

2021.05.28 | 12:11

4
и тоя се и.сра
Яко

2021.05.28 | 10:57

3
А Бобокови и техния покровител какво мислят?

2021.05.28 | 10:41

2
Хахахахах,и коя е тая извън3вропейска държ@ва,от която някога е внасян б0кл9к??? От друга страна ние сме см3тището на Европа и целия ЕС си изхвърля тук б0кл9ка и именно това трябваше да бъде з@бран3но,но явно и вие също като б0к0вите ч3рв3н0тив3нич3та,само ще сим9лирате д3йност...!
всякакъв внос

2021.05.28 | 09:32

1
всякакъв внос трябва да се забрани. да не сме сметище на европата???

Добави коментар

Водещи новини