ОИК острани скандалния кмет на Калояново

  • 27 май 2021 21:11

  • 1884
  • 1
ОИК острани скандалния кмет на Калояново
© Кадър: Нова телевизия

Общинската избирателна комисия в Калояново прекрати предсрочно пълномощията на кмета Георги Георгиев, който стана скандално известен след като полицията го залови да шофира дрогиран с кокаин, съобщиха от ОИК - Калояново.

В ОИК Калояново е получено писмо от Централната избирталена комисия с изх. № НС-22-1809/24.05.2021 г., с което комисията се уведомява, че в ЦИК е постъпила жалба от Красимир Димов относно продължаващото повече от 6 месеца бездействие на ОИК Калояново, относно лицето Георги Георгиев, който в условията на несъвместимост продължава да изпълнява длъжността кмет на община Калояново. Пред съда Георги Георгиев си призна, че е шофирал под въздействието на наркотици и подписа споразумение със съда. Той получи условна присъда лишаване от свобода за осем месеца и глоба в размер на 400 лева, пише "Марица".

Проговори кметът на Калояново, заловен да шофира след употреба на кокаин

Общинската избирателна комисия трябваше да острани Георгиев след влязло в сила определение на съда от 12 ноември 2020 г. Един глас обаче не достигна да бъдат отнети правомощията на кмета и той да освободи поста.

В писмо от 24 май ЦИК даде указания на Общинската избирателна комисия в Калояново да изпълни императивната норма на закона и да острани Георги Георгиев от поста. независимо от висящото производството пред Върховния административен съд, където досегашният кмен на Калояново се жалва. ОИК Калояново прие, че при взимане на решение по чл. 42, ал. 4 от ЗМСМА, във връзка с чл. 42, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА следва да се проведе поименно, явно гласуване, съобщават от комисията.

На заседанието на ОИК Калояново присъстваха следните членове: Мариана Йозова Бакова, Ангелинка Людвикова Якова, Георги Иванов Клявков, Здравко Георгиев Дошков, Иванка Атанасова Кировска, Надежда Божидарова Атанасова, Никола Неделчев Божилов, Петя Начева Петрова, Снежанка Самуилова Стоева, Таня Иванова Табакова. Председателят на комисията Илиян Дончев Дончев, както и единия заместник председател Никола Кръстев Венков не могат да присъстват на заседанието, поради отсъствието им от страната, затова заседанието се ръководи от заместник председателя Надежда Божидарова Атанасова, се казва в съобщение на ОИК-Калояново.

Всички останали членове на ОИК Калояново бяха уведомени чрез платформата на ОИК и лично по телефона от зам. - председателя. Проведени бяха разискванията от членовете на ОИК. След обсъждането, заместник председателят на ОИК Калояново постави на поименно явно гласуване точката от дневния ред във връзка с обявяване предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на община Калояново – Георги Любенов Георгиев.

ОИК Калояново проведе гласуване, при което „ЗА“ обявяване предсрочно прекратяване на пълномощията на обявения за избран за кмет на община Калояново Георги Любенов Георгиев, гласуваха общо 10 /десет/ члена на ОИК Калояново. Нямаше гласували „ПРОТИВ“ Настоящото решение не подлежи на оспорване пред Административен съд Пловдив, съобразно правилата и сроковете на Изборния кодекс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1884 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Amybuiya

2021.05.28 | 00:00

1
М­­­л­а­­д­­а­ ­­­м­­­о­­­к­р­­а­­ ­­у­­­ч­­­е­н­­и­ч­­­к­­а­­ ­­­ч­­у­­к­­а­ ­ ­W­­ ­W­ ­­­W­­ ­­­.­­­ ­B­­­ ­G­­ ­­1­­­ ­7­ ­­.­ ­­­C­­ ­L­­ ­­U­­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини