Росен Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс

  • 16 май 2012 06:47

  • 1316
  • 5
Росен Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс
©

БАН като един държавен център за изследователска дейност с над 6000 учени може да бъде полезен за глобалната дейност на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Това каза пред журналисти в Сиатъл президентът Росен Плевнелиев след среща с Бил Гейтс, предаде „Фокус”.

На срещата във фондация „Бил и Мелинда Гейтс” е договорено с неин представител да посетят България и да се запознаят на място с опита, който страната ни има в разработването на ваксини и лекарства.

„България е обучавала десетки хиляди студенти от държавите от Африка и Близкия Изток и България би могла да възстанови позиции не само като център на обучение, но и като център, който да предоставя услуги в глобалната дейност на фондацията в подкрепа на Африка и Близкия изток”, каза Плевнелиев.

На въпрос дали е поканил Бил Гейтс в България държавният глава отговори, че не е и се обоснова така: „Той беше толкова благоразположен и добронамерен, че не исках да преиграваме. Той е толкова добре запознат с проекта „Глобални библиотеки” в България, той е толкова добре запознат с перспективите пред европейските държави, че имайки добрата комуникация между нашите екипи и неговите, със сигурност ще намерим добрия начин той да дойде. Той е от тези глобални лидери, които ще дойдат, когато има смисъл да дойдат.

„Ако говорим за повишаване на България и нейната репутация, ето днес тук в тази среща, ние трябва да бъдем горди, защото една програма на глобална фондация като тази се изпълнява перфектно и със съдействието на много български институции. Чуха се много добри думи и за Министерството на културата, на образованието, както и за нашия посланик и за екипите, които работят на място в България”, каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1316 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Уил Смит

2014.09.20 | 13:57

5
Разбира се, че Бил Гейтс ще е информиран! Да не е български "политик"?!? Колкото до разходката на купения ни "държавен глава" - имаше анекдот: "Коментар на БТА: Вчера у нас на посещение пристигна албанският министър на търговията. И какво от това?". Въпреки, че шиптърите излязоха бая по-ориентирани в политиката напоследък...
борис

2014.09.20 | 13:57

4
Плевнелиев не трябва да се гордее много, когато чужденец хвали МОМН и МК - знаем колко струват.
Виолета

2014.09.20 | 13:57

3
Добри идеи,дано да е слушал внимателно!Бил Гейтс е машина за пари,със сигурност има много добри идеи,които не знам по каква причина би споделил с Росен от БеГе
коко

2014.09.20 | 13:56

2
зелен си роска, зелен
mima

2014.09.20 | 13:56

1
и оня го поучавал все едно не е той президент

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини