Депутатите обсъдиха арменския геноцид

  • 23 април 2021 09:22

  • 1586
  • 4
Депутатите обсъдиха арменския геноцид
© Булфото

На днешното пленарно заседание депутатите обсъдиха арменския геноцид. 

Изказване направи народният представител Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“, който заяви: Още през 1975 година долната камара на законодателния орган на САЩ призна геноцида над арменците. Гражданите на България узнаха за истината и ни изпратиха тук да я защитаваме. Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ обявява за геноцид избиването на арменците в Османската империя. Хиляди арменци очакват този акт на признателност. Трябва да сме признателни на българския народ, който прие потомците на оцелелите арменци. Това е народът, който спаси българските евреи".

След него думата взе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който каза: „Всички ние дължим състрадание и съчувствие на жертвите, но в същото време трябва ясно да се разграничаваме от избирателен подход към историческите събития, както и теми, които могат да прокарат разделителни линии“. Според него не трябва да се прави разлика между раса, пол и занятие. Важно е също така да се запазят добрите отношения със съседските ни държави.

Има ли лобизъм в НПК за прекратяване на дела?

Цецка Бачкова от Демократична България прочете декларация от името на коалицията, с която направи преглед на трагичните събития в Османската империя. „Българите са били великодушни и състрадателни и отварят домовете си за бежанците. Хиляди арменски бежанци видели в гостоприемството на жителите решават да останат тук. С годините те станали част от българския народ.“

Тя съобщи, че арменският геноцид е признат от 16 държави-членки на ЕС. От името на парламентарната група на Демократична България заяви, че подкрепя заменянето на израза "масово изтребление на арменци", както присъства в българските документи, с "арменски геноцид".

Председателят на НС Ива Митева не прие предложение за едноминутно мълчание в памет на жертвите, защото правилника изисква такова предложение да бъде направено предишния ден.

Последвайте канала на

Novini.bg
1586 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ФАРАОН

2021.04.23 | 12:19

4
САМО 1 ГОДИНА, СЛЕД КАТО ДАДОХ НАГОРНИ КАРАБАХ НА АРМЕНЦИТЕ, МЕ ПРЕДАДОХА И ЗАГР УХТЯХА СРЕЩУ МЕН :) СКА ПЛЯКА СИ ОСТАВА СКА ПЛЯК! ТОЯ ПЪТ 100%.

2021.04.23 | 09:40

1
А 45г. съветския геноцид кога?

2021.04.23 | 10:20

3
Да и аз това искам да знам? Избивали са ни като мухи, а който не на място в концлагерите са ги довършвали.
Гламавия жипкажия

2021.04.23 | 10:12

2
Веднага след 10 годишния геноцид на ГРОБ.

Добави коментар

Водещи новини