Парамов: Първанов е причина за разделението в БСП

  • 14 май 2012 17:24

  • 1225
  • 3
Парамов: Първанов е причина за разделението в БСП
©

Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в няма нищо общо със социалдемократизацията. Той започна като примитивен националист в началото на 90-те години, за да стигне по-късно до балканския интернационализъм, вдъхновен от диктатора Слободан Милошевич. Това заяви за БГНЕС лидерът на партия "Обединена социалдемокрация" Кольо Парамов.

Съгласие днес не може да се търси, след като разделението е толкова огромно. Така той коментира призива на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в в последния момент преди конгреса на БСП да се търси съгласие. "Когато ти си причина за това разделение търсенето на съгласие означава, че ти се елиминираш от предишните си действия. За психолозите този феномен е твърде интересен", добави Парамов.

Той смята за невъзможна социалдемократизацията на бившия президент. "Първанов също заболя от комплекса на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. Що се касае до социалдемократизирането му това е нова пиеса. Когато през 1992 г. започнахме да социалдемократизираме БСП, една неистова политическа задача, Първанов беше на примитивни, националистически позиции. След това през 1995-1996 г. го завладяха идеите на някакъв балкански интернационализъм. Сега наистина сигурно е разбрал, че социалдемократизацията е лявото измерение на голямата политика. Но то е твърде късно – след цели 20 години", заяви лидерът на партия "Обединена социалдемокрация".

"За неговите десет години президентстване и при толкова, млад партиен лидер в лицето на Станишев, ако Първанов наистина е искал да социалдемократизира БСП имаше идеалната възможност. Но той не го направи. Напротив, тръгна по обратния път на вътрешнопартийната интрига и така пропусна шанса за социалдемократизация на БСП", добави Парамов. Той припомни точната прогноза на Петър Дертлиев, който на смъртния си одър прогнозира – СДС загниват с парите си, а на БСП не можете да разчитате за коалиция. БСП се самоизяждат вътре и понятието равностоен коалиционен партньор при тях е непознато.

Парамов смята, че всеки има право на промяна, но шансът на Първанов бе даден и като време изтече. "Когато един лидер не е успял да се вмести във времето си активно, историята го изпреварва чрез смисъла и съдържанието на модерната политика. Не може да пропилееш 10 години за лов, замени на земи и зависимости от олигархокрацията и изведнъж да се сетиш за социалдемокрацията. Първанов може да се впише в историята на прехода в България с много идеи за свободата и солидарността, но само на теория", заяви той.

Парамов отбеляза, че в България преходът донесе вместо свобода – слободия и бандитизъм. Преходът роди кокаиновата мафия и измислените милионери. "Солидарността като принцип на социалдемокрацията бе заменена със зависимостта чрез нейната пародия. Изводът е, че мястото на Първанов е само в историята и той скоро трябва да осъзнае това. Независимо дали е облечен на ново в някаква партийна роба или меракът му е безкраен", заяви в заключение Парамов.

Последвайте канала на

1225 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
koko

2012.05.15 | 14:56

3
това е ясно и за малките деца, старията апаратчик Гоце иска още лев и власт, не му стигна 10 години нищоправене и ходене на лов, старият комуняга
mima

2012.05.15 | 14:56

2
Първанов това му беше целта, взел е отнякъде едни пари...
paro

2012.05.15 | 14:56

1
бе Гоце щом и неговите го не щат, смятайте

Добави коментар

Водещи новини