Министерският съвет прие Национална стратегия за малките и средните предприятия за 2021-2027 г.

  • 31 март 2021 16:25

  • 572
  • 1
Министерският съвет прие Национална стратегия за малките и средните предприятия за 2021-2027 г.
© Novini.bg

Правителството прие Национална стратегия за малките и средните предприятия за 2021-2027 г. Това е основен стратегически документ, който задава визията относно държавната политика в подкрепа на малките и средни предприятия и отразява политиката на ЕС по отношение на тях. Документът залага стратегическата рамка, чрез която да бъде осигурена целенасочена подкрепа за МСП в България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Националната стратегия има за цел да подкрепи предприятията по време на целия им жизнен цикъл, да повиши тяхната конкурентоспособност, да насърчи развитието на предприемаческата екосистема в Република България и да осигури последователност на политиката за насърчаване на МСП. Тя предвижда секторна и регионална специализация, чиято цел е стимулирането на специфични икономически дейности с национално значение и райони, които са дефинирани в резултат на задълбочен секторен и регионален анализ, с оглед тяхното по-успешно развитие в социално-икономически план. Предвидени са също и мерки, които да подкрепят предприятията при справянето им с последиците от COVID-19.

Малките и средни предприятия са основни участници в българската икономика както на национално, така и на регионално равнище, със значителен принос за общото икономическо и социално развитие в страната. През 2018 г. делът на заетите лица в българските МСП е 75,7% (докато този дял средно за ЕС е 66,6%). Добавената стойност, генерирана от българските МСП, представлява 65,3% от добавената стойност в общата икономика, в сравнение със средно за ЕС от 56,4%.

Национална стратегия за малките и средни предприятия обсъжда утре кабинетът

Последвайте канала на

Novini.bg
572 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lauraa16

2021.04.10 | 03:53

1
­­В­­­и­­ж­­­т­е­ ­­­м­о­­­я­­­т­­а­­­ ­т­­и­­й­­н­­­ ­­п­­у­­­т­к­­а­­­ ­­-­ ­­­W­­W­W­­.­­­B­­G­­1­­7­.­C­­­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини