В Израел отбелязаха 78 години от спасяването на българските евреи

  • 10 март 2021 13:50

  • 741
  • 4
В Израел отбелязаха 78 години от спасяването на българските евреи
© Посолство на България в Израел

Днес отбелязахме 78 години от спасяването на българските евреи пред Паметника на спасителите в Тел Авив -Яфо. Много хора успяха да дойдат, някои от тях живи свидетели на събитията в Пловдив.

"Чудно е как кръгът на благодарността към България и българския народ се разширява с годините, защото се предава от поколение на поколение. Споменът за великото дело на БПЦ, Никола Пеешев, български политици и общественици, за смелите българи и за Цар Борис е жив и е вечен символ на героизъм, хуманизъм и единство в името на човешкия живот", написа в социалните мрежи посланикът ни в Израел Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св..

"Благодарих за благодарността на израелските граждани и държавата Израел за тяхното уважение и почит към България. Благодарих и на българските евреи за това, че празнуват българските празници, че говорят красив български език, че по всеки повод се връщат в България и я показват на своите деца и внуци и че пазят в паметта си най-прекрасните моменти от своите български спомени", отбеляза още тя. 

Защо Полша тръгва към размразяване на отношенията с Израел?

Почетохме и паметта на депортираните 11343 евреи от Тракия, Македония и Пирот с живото изпълнение на песен, която те са пеели във вагоните към Треблинка. Поклон пред паметта им.

Поклон пред паметта и делото на Българските праведници на мира: Рубин Димитров, Димо Казасов,Спиро Данков,Михаил Михайлов, Димитър Пешев, Петър Михалев, Асен Суичмезов, Павел Герджиков, Анна Попстефанова,Ана Сърчаджиева,Вера Ичкова – Спасова, Младен Иванов,Иван Момчилов, Софийски Митрополит Стефан, Пловдивски митрополит Кирил, Атанас Костов, Станка Стойчева,Надежда Василева, Васили Иванов, Владимир Куртев

Последвайте канала на

Novini.bg
741 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Daniellea18

2021.04.10 | 03:56

4
­В­и­ж­т­е­­­ ­м­­­о­­­я­­т­а­­ ­­­т­и­­­й­­­н­­ ­­­п­­у­т­­к­­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­W­­­.­­B­G­­1­7­.­­C­­­L­­­U­­­B­
Коцето

2021.03.10 | 15:53

2
А,дали ако българите,бяхме на мястото на еврейте,в такова положение?Аджаба,щяха ли те, да си мръднат кутрето за нас?

2021.03.10 | 17:15

3
Много ли държиш на една проверка? Говеда има и сред тях.
разочорование

2021.03.10 | 14:19

1
Нали еврейте бяха предложили Българската църква за Нобелова награда. Каква е причината църквата да не получи наградата. Радващото е че народа на Израел е благодарен на българския народ.

Добави коментар

Водещи новини