МС предлага актуаризиране на Стратегията за развитие на електронното управление в България

  • 09 март 2021 15:20

  • 282
  • 0
МС предлага актуаризиране на Стратегията за развитие на електронното управление в България
© Novini.bg

На портала за обществени консултации на Министерския съвет днес е публикуван проект на актуализацията на Стратегията за развитие на електронното управление 2019 - 2025 година. Предложения и коментари могат да се правят две седмици, до 23 март.

Актуализацията на Стратегията се налага заради редица новоприети стратегически документи на национално и европейско ниво от значение за развитието на електронното управление. Сред тях са Национална програма за развитие "България 2030", националният стратегически документ "Цифрова трансформация на България за периода 2020 - 2030 г.", Европейска стратегия за данните, Стратегията на ЕС "Изграждане на цифровото бъдеще на Европа", Берлинската декларация за цифровото общество и цифрово управление, основано на ценности, подписана на министерска среща по време на Германското председателство на Съвета на ЕС на 8 декември 2020 г. Отчетено е и развитието на нормативната рамка, след приемането на измененията в Закона за електронното управление и законодателството в областта на киберсигурността, включително мрежовата и информационна сигурност.

Като водещ приоритет в Стратегията е изведена цифровата трансформация на публичния сектор и създаването на иновативни публични услуги за гражданите и бизнеса в страната.

Партията на Цветанов представя политиките в сектор "Електронно управление"

Актуализирана е и Концепцията за регистрова реформа, която е допълнена с нови мерки, насочени към дигитализиране на хартиени масиви от данни и оптимизация на ключови регистри.

Последвайте канала на

Novini.bg
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини