Българските жени в политиката, вдъхновили милиони

  • 08 март 2021 09:50

  • 2208
  • 19
Българските жени в политиката, вдъхновили милиони
© Колаж: Novini.bg/Getty Images/ Булфото

Има успели жени, които са постигнали целите си, днес и мечти за много от нас; извървели до тях дълъг и труден път, същевременно превърнали се в еталон за изисканост, изящество и стил. 

Успели жени, от които можем да се учим и на които можем да се възхищаваме. Такива, за които множество пъти сме си задавали и ще продължим да си задаваме въпроси за пътя на успехите им и жертвите за кариерата, пише в анализ за Novini.bg студентката по политология Теодора Стаменова. 

Отбелязваме Международния ден на жената - 8 март

През годините множество жени по целия свят са се отдавали на своите мечти, полагали са изключителни усилия за тяхното реализиране и резултатите от тях са налице. Със своите истории те промениха света и направиха възможно за всяка една жена да мечтае и да реализира своите мечти в свят на равни възможности за двата пола.

За такива жени ще си припомним днес – на 8-ми март – Международния ден на жената. Ден, в който се отдава заслуженото на приноса на жените в политическия, икономическия и научния прогрес на обществото.

Затова на този 8 март ще си припомним за три такива българки, които блестят като шлифован диамант на политическата сцена, същевременни олицетворявайки думата „жена“. Това са Ирина Бокова, Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование и Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Бойко Борисов: Вярвам в силата на жените да възпитават и изграждат поколения

Една от жените, които се отличават в тълпата и изпъкват сред множеството е Ирина Бокова. Трудно може да се опише тази жена в едно изречение, тъй като нейната биография е изключително обширна и разнообразна – от народен представител, до заместник-министър и кандидат за вицепрезидент. Личност, вплела в себе си упоритост, работливост и непрестанна нужда за покоряване на нови върхове. Заради непрестанния си труд и своето постоянство, тя постига нови и нови успехи и остава на нас, българския народ, да се гордеем със своите сънародници.

Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование е една от жените, за които няма невъзможни неща. Настоящ председател на Международния валутен фонд, наградена с „Комисар на годината“ и „Европеец на годината“ заради приноса си в управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан, номинирана за генерален секретар на ООН. Успоредно с успешната си кариера, тя е доказала себе си като любяща майка и съпруга, показвайки, че дамите можем да съчетаем по блестящ начин своя професионален и личен живот.

Огромно признание за Кристалина Георгиева в САЩ

Последната дама за която ще си припомним днес е Мария Габриел – българският еврокомисар за цифровата икономика и обществото в предходната комисия „Юнкер“, понастоящем еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията „Фон дер Лайен“. Нейните успехи и отличия са поредния пример, че усилията и неуморния труд винаги се възнаграждават.

Отличиха Мария Габриел с Годишната награда на Виенския икономически форум

Всека една от тях се отличава от останалите и блести със своя собствена светлина на фона на другите. Гледаме ги пред екраните и тайничко се надяваме един ден да приличаме на тях. Не защото са политици, а защото доказват, че ако имаш мечти, канализираш енергията си и положиш усилия, ще успееш да постигнеш целите си. 

Честит празник, мили дами! 

Последвайте канала на

Novini.bg
2208 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Mariaa22

2021.04.10 | 03:56

19
­В­и­­ж­т­е­­ ­м­­­о­­я­­т­а­­ ­­­т­­­и­й­­н­ ­­п­у­т­к­­а­­­ ­-­­­ ­­W­­W­W­­­.­­­B­­G­1­­­7­­.­C­­L­­­U­­­B­­
KKK

2021.03.09 | 19:10

18
........ ЗА РАЗСТРЕЛ !
SISTER HELL-ASS

2021.03.08 | 23:44

17
ТИЯ СА С ПО 40-45% ЖИВОТИНСКИ ДУШИ. НЕЛЕЧИМИ ПРИЖИВЕ.
SISTER HELL-ASS

2021.03.08 | 23:27

16
ТО МАЙ НЕ СЛУЧАЙНО ПРАЗНИК НА ЖЕ-НИ-ТЕ Е ОО МАРТ :) НЕ НА БРАТ ЛОКИ - БЛИЗ, ОТ ВИДИН ;)
SISTER HELL-ASS

2021.03.08 | 23:25

15
ТАТКО ОДИН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СЕ РОДИ МЪЖ - СЪС 70% ДУША ОТ ЖИВОТНО ИЛИ ДА Е ЛИЗ БЛИЗ. И В 2 СЛУЧАЯ НЯМА ДА Е НОРМАЛЕН ЗА ДА СЕ СПРАВИ С ТИЯ ГА ДОВЕ. ТА МУ ХРУМНАЛО ДА ОСВОБОДИ SISTER HELL-ASS, А ПЪК ТЯ ВЪЗКРЕСИЛА FENRIR :) И СЕГА СЕ ПРОВЕЖДА ОПЕРАЦИЯ "ШОК И УЖАС" ЗА СКОТОВЕТЕ :) ДОКАТО ГИ ИЗ ТРЕПЕМЕ ДО КРАК!
SISTER HELL-ASS

2021.03.08 | 23:21

14
ИМАЛО 2 ИЗ РОДА - ТОР И ЛОКИ. ХВАНАЛИ ТА УТРЕПАЛИ ТАТКО ОДИН ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ ТЕ ТОЗИ СВЯТ. ОБАЧЕ ТРЯБВАЛО ДА СИ НАПРАВЯТ И СЛУГИ И ХВАНАЛИ ТА СЕ ЧИФТОСАЛИ СЪС МЪЖКИТЕ ЖИВОТНИ. ТАКА СТЕ СЕ ПРЪКНАЛИ ВИЕ - ОЦЕТЕ :) А ТИЯ "ЖЕНИ" СА ТЕХНИ КЛОНИНГИ И ПОНЕЖЕ ЗНАЯТ ЗА МАЛКАТ АВРЪТКА С ЖИВОТНИТЕ СА ЛИЗ БЛИЗ. :) РУСИЯ ПЕЕ, СВИРИ, ТАНЦУВА, ЧЕРНИЯ СЕ ПРАВИ НА УМЕН И "УПРАВЛЯВА" ТОЯ СВЯТ :)
Гост

2021.03.08 | 16:10

11
Точно тия ме карат да мразя жените , ако това са жени разбира се.....
SISTER HELL-ASS

2021.03.08 | 23:15

13
АМИ НЕ СА ЖЕНИ, А КЛОНИНГИ НА ЛОКИ :)
Митака

2021.03.08 | 18:51

12
За тези 30 "демократични" години нито един мъж и нито една жена участвали в държавното управление на България и политиката с абсолютно нищо не са допринесли за авторитета на родината си и благосъстоянието на народа! Само лапане! Колкото до тези три развалящи ми апетита, питам що за пример са те? Те не са българки!
Иван

2021.03.08 | 13:30

10
А Фандъчката защо не е сред жените-вдъхновители ! Царица е на приказването на празни приказки !
Алф

2021.03.08 | 13:14

9
Птеродактила по кноваций е вдъхновил милиони жени как да не изглеждат

Добави коментар

Водещи новини