Марияна Николова се срещна с държавния секретар на Унгария Миклош Шолтес

02 март 2021 13:00

Марияна Николова се срещна с държавния секретар на Унгария Миклош Шолтес
© Министерство на туризма
178 3

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Миклош Шолтес, държавен секретар в Министерския съвет на Унгария.

Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на г-н Шолтес в България. Основна тема на дискусията бе създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19 и очакваният рестарт в туризма. Вицепремиерът подчерта, че България подкрепя идеята за създаването на „зелени коридори“, но е важно да не се ограничават пътуванията и на останалите туристи. По думите й това е възможност за дългоочаквания рестарт на международните пътувания и отрасъла на национално и европейско ниво.

Николова: Подкрепяме "бързите зелени коридори" за ваксинирани от COVID при пътуване

Отношенията между България и Унгария се основават на дългогодишни исторически традиции и приятелски контакти между двата народа, коментира още министър Николова. И изрази благодарност за положителното отношение и подкрепата за българската общност в Унгария за запазване на езика, националната идентичност и историческата памет. Тя посочи, че съществува огромен потенциал за развитие на двустранното ни партньорство и ще се радвам да обменим идеи и виждания за конкретни възможности за развитие. Може да сте убедени, че в мое лице имате партньор. Ще разчитам да работим активно и заедно.

По данни от Единната система за туристическа информация ЕСТИ за 10 месеца от 2020 г. в местата за настаняване са пренощували близо 8 хил. унгарски туриста, отчете министърът. И поясни, че на граничните пунктове отчетените посещения на унгарски туристи са над 21 хил. за същия период, но основната част от тях са еднодневни. За периода януари – октомври миналата година близо 2500 унгарски туристи са пренощували в местата за настаняване в община Несебър, над 1500 унгарски туриста са отседнали в Столична община, а повече от 1100 унгарски туриста в община Варна по статистика от ЕСТИ. През 2019 година са отчетени над 89 хил. посещения на унгарски туристи, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма.

Novini.bg
178 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Elizabetha18

2021.04.10 | 03:57

91931
­В­и­­­ж­­т­­е­ ­­м­о­­я­­т­­а­­­ ­т­­и­­­й­н­­ ­­п­­у­­т­­к­а­­ ­­-­­ ­W­­­W­­W­­­.­­B­­G­­1­­­7­­­.­­­C­L­U­B­

2021.03.02 | 13:30

26596
Унгария е светлинни години пред нас!Имат истински премиер, а не психопат!

2021.03.02 | 16:51

26841
Коя светлинна година беше за последно в Унгария, че знаеш?

Добави коментар

Водещи новини