Въвеждат електронна система за контрол на храненето в студентските столове

  • 24 февруари 2021 14:01

  • 341
  • 1
Въвеждат електронна система за контрол на храненето в студентските столове
© pixabay

Въвеждане на централизирана електронна система за контрол на храненето в студентските столове предвиждат нормативни промени, одобрени от Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Чрез системата ще се завиши контролът при осигуряване на социално-битовите услуги за студентите, както и при проследяване на целевото разходване на държавната субсидия за храненето на обучаващите се.

Влиза в сила нова наредба за храните в детските градини и училищата

Създаването на базата данни е допълнителен модул към изградената вече система за заетост на студентските общежития. Друга промяна дава възможност на университетите да сключват договори със специализирани фирми за осъществяване на студентско столово хранене. Правата и задълженията на страните ще се уреждат в договори между тях при спазване на изискванията на наредбата.

Предвид значителното намаляване на броя на студентите в редовна форма на обучение през последните няколко години, отпада необходимостта от предоставяне на парична помощ при свободно наемане на квартира от студентите, се посочва в прессъобщението. Право за ползване на общежитие имат всички студенти, докторанти и специализанти във висши училища и научни организации, независимо в каква форма на обучение са записани.

С акта на Министерския съвет се прави и изменение на друго постановление, с което се увеличава коефициентът, по който се умножава базовият норматив за издръжка на обучението на студенти в професионалните направления "Растениевъдство", "Растителна защита" и "Животновъдство" от 5,00 на 5,30. Разширява се и обхватът за финансиране на всички студенти и докторанти, обучаващи се по професионални направления "Теория и управление на образованието", "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм".

За всички обучаващи се в тях коефициентът вече ще е 1,6. Промяната се налага заради необходимостта от инвестиции в области на висшето образование за подготовка на специалисти, от които се нуждае българската икономика, се уточнява в прессъобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Prettya18

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­­и­­­ж­­т­­е­ ­­­м­­­о­­­я­т­­а­­ ­­т­­­и­­­й­­н­­­ ­п­­у­т­к­а­­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­­W­­.­­B­G­­­1­7­.­­C­­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини