България и Гърция с отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи

  • 20 февруари 2021 14:18

  • 711
  • 1
България и Гърция с отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи
© МВР

По покана на министъра на вътрешните работи Христо ТерзийскиХристо ТерзийскиХристо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършил е висше образование в на работно посещение в България бе министърът за миграцията и убежището на Гърция Панайотис Митаракис.

По време на разговори двамата министри подчертаха стратегическия характер на отношенията между България и Гърция и отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи. Те заявиха готовност да продължи редовният диалог на политическо и експертно равнище, съобщават от пресцентъра на МВР.

Eврокомисарят за вътрешните работи: Не можем да допуснем отравяне на дебата за миграцията

Двете държави си сътрудничат както по двустранна линия, така и в защита на общи приоритети в рамките на ЕС.

Общо предизвикателство е овладяването на динамичната миграционна обстановка, тъй като и двете държави са на първа линия на миграционния натиск. Министрите взаимно се информираха за актуалната миграционна ситуация, срещаните предизвикателства и предприеманите мерки.

Обединиха се около важността на охраната на външната граница на ЕС и недопускане на нелегална миграция. Посочиха важното значение на работата със страните на произход и транзит и подобряване на процедурите по връщане. Подчертаха значението на доброто сътрудничество между ЕС и Турция в областта на миграцията. Двамата министри обсъдиха и напредъка на дискусиите по новия Пакт за миграция и убежище. Като държави на първа линия, България и Гърция имат много близки позиции за необходимостта от постигане на правилен баланс между отговорност и солидарност и недопускане натоварването на държавите на външна граница с допълнителни, непропорционални тежести.

В този контекст двамата се договориха да продължи тясното сътрудничество по ключови въпроси от дневния ред на ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
711 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Courtneya16

2021.04.10 | 03:58

1
­В­­и­­­ж­­­т­­е­­ ­м­о­я­­­т­а­ ­т­и­й­н­­ ­­п­­­у­­т­­к­а­ ­­-­ ­­­W­­­W­­­W­.­­­B­G­1­­­7­.­C­­­L­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини