НС с важни решения във връзка с извънредното положение и ваксините

  • 12 февруари 2021 15:07

  • 2871
  • 0
НС с важни решения във връзка с извънредното положение и ваксините
© Булфото (архив)

Компенсациите за работниците и служителите, отпуснати във връзка с преодоляване на настъпилите последици от COVID - 19, няма да подлежат на принудително изпълнение до два месеца след отмяната на извънредното положение, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.


Не подлежат на изпълнение запорни съобщения върху вземанията на работниците и служителите по изречение първо, включително постъпили по банковите им или други платежни сметки, предвиждат приетите текстове.

90 дни неплатен отпуск ще се броят за трудов стаж заради COVID-19

Текстовете бяха гласувани по предложение на народните представители Александър Мацурев и Александър Иванов от ГЕРБ и бяха вкарани между двете четения на законопроекта по изрично настояване на омбудсмана Диана Ковачева.

 

Тя настоя за наличието на изричната нормативна разпоредба към Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с която да се регламентира несеквестируемост на средства, предоставяни от държавата като социални плащания.

По мярката 60/40 са запазени почти 300 000 работни места, обяви министър Сачева

Става въпрос за компенсациите, отпускани заради COVID-19 по програмата "Запази ме", които са в размер 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск, а след декември 2020 г. - 75 на сто от месечния осигурителен доход за октомври 2020 г.

Депутатите гласуваха още разпоредби, според които на микро, малки и средни предприятия, които в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването при извънредна епидемична обстановка са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., да се предоставят безвъзмездни средства в размер на процент от оборота им без ДДС за същия календарен период в рамките на периода от 1 март 2019 г. до 29 февруари 2020 г. включително, за срок до отпадането на съответното основание за преустановяване на дейността.

За предприятия, които след 1 януари 2020 г. са започнали/възобновили дейност, която е преустановена в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването, безвъзмездните средства са в размер на процент от оборота им без ДДС за предходния месец на месеца, през който е преустановена дейността, гласят приетите текстове.

През 2021 г. ваксини срещу COVID-19 могат да бъдат прилагани и на лица, пребиваващи продължително в Република България, реши парламентът с гласуваните на второ четене промени в Законопроект за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Още ваксини на AstraZeneca пристигнаха днес

Освен продължително пребиваващите в обхвата на ваксините се включват и членове на дипломатически и консулски представителства, на представителства на международни организации, акредитирани в Република България, както и членове на техния административно-технически и обслужващ персонал, гласят приетите текстове. Предвижда се условията и редът за ваксинирането да се определят в националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

 

С други текстове депутатите дадоха възможност за сключване на анекс към Националния рамков договор в системата на здравеопазването и за заплащане за работа при неблагоприятни условия по време на обявеното извънредно положение. Средствата за заплащането на работата в неблагоприятни условия ще може да се осигуряват чрез допълнителен трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването.

 

Според приетите разпоредби Министерството на здравеопазването ще може да изплаща допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители в системата, включително за дейности, свързани с поставяне на ваксини срещу COVID-19.

 

Депутатите гласуваха още ваканция за общините, които не са възстановили в срок предоставените им от централния бюджет безлихвени заеми. Те ще могат да направят това до два месеца след отмяна на извънредното положение. С приетото предложение, направено между първо и второ четене на текстовете и внесено от народния представител Менда Стоянова /ГЕРБ/ се изменят текстове от Закона за местните данъци и такси. Промените се мотивират с пандемията от COVID-19 и последващото забавяне в преброяването на населението и жилищния фонд, извършвано от НСИ. Измененията предвиждат обвързване на сроковете за влизане в сила на част от разпоредбите в Закона за местните данъци и такси с публикуването на резултатите от преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

 

С приетия на второ четене законопроект се изменят и текстове от Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С тях се дава възможност Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да изпълнява дейностите на Държавното предприятие "Държавна петролна компания" до окончателното фактическо предаване на активите, пасивите, архива, съхраняваните резерви и запаси от агенцията на Държавно предприятие "Държавна петролна компания". Финансирането на дейностите ще се осъществява чрез предоставяне на трансфери от бюджета на Министерството на икономиката по бюджета на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", гласуваха депутатите.

С приетите на второ четене текстове от Закона за извънредното положение, бяха променени и разпоредби от действащия Закон за хазарта, свързани с кено и бинго игрите.

Според сега действащия норматив лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата.

ГЕРБ предлага промени в Закона за хазарта

Вносителите мотивират промяната с оскъдната нормативна уредба за кено игрите и предлагат тя да бъде причислена като вид лиценз към числовите лотарийни игри. С други текстове се урежда подаването на информация към сървър на Националната агенция за приходите и задължителена онлайн регистрация на всяка транзакция в системата на НАП при бинго игрите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини