Тихомир Безлов: Клиентелните проекти в Плана за възстановяване трябва максимално да се ограничат

  • 11 февруари 2021 09:11

  • 278
  • 0
Тихомир Безлов: Клиентелните проекти в Плана за възстановяване трябва максимално да се ограничат
© Канал 3

Трябва да има механизъм, който да позволи на бизнеса и гражданите сами да генерират проекти. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в коментара си по втората, междинна версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, която отчита препоръки на бизнеса и критики към първоначалния вариант.

„В много отношения администрациите гледат на всичко извън тях като враждебно, което иска да им вземе паричките“, отбеляза Безлов в предаването „Преди всички“.  Има безсмислени клиентелни проекти, които се виждат, има и смислени неща, посочи Тихомир Безлов и обвърза реализацията на Националния план за възстановяване с предстоящите избори и новото съотношение на силите.

„Ще имаме друго съотношение. Надявам се да има по-голям контрол между самите политически сили. Последната година показа, че има една улица, която е готова да оказва натиск върху тази администрация и това се случва вече циклично в България, което е добре. Разбира се, имате си и всички тези икономически групировки, те си инвестират и в момента в предстоящите избори. Правят своите избори как да си инвестират парите, така че да са винаги печелещи, те ще продължат да си влияят. Въпросът е да е по-ограничено. Чудеса не се случват.“

Тихомир Безлов: Планирането за новата политическа година, беше нарушено с пандемията

„Проблемът на европейския опит е, че си зависи от самите държави какво ще направят с фондовете, които им се отпускат. Имаме старите примери – Ирландия и Гърция, и новите – балтийските страни и страни като нас. Има и един допълнителен филтър: съвсем безсмислените, клиентелни, компрометирани проекти - в крайна сметка не им се изплаща поисканото финансиране“, коментира Тихомир Безлов. По думите му Европейската комисия има достатъчно механизми да не позволи просто да се изхарчат тези средства, които да отидат към клиентелите.

„Някакъв процент от средствата ще си отидат към клиентелите, за съжаление, каквото и да се случи на тези избори. Въпросът е да се намалят, ограничат максимално тези клиентелни проекти, които в момента ги забелязваме как се конструират.“

Последвайте канала на

Novini.bg
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини