Захариева: Защо президентът отказва да обяви позиция по случая с Алексей Навални?

  • 03 февруари 2021 18:41

  • 39054
  • 130
Захариева: Защо президентът отказва да обяви позиция по случая с Алексей Навални?
© Кадър: БНТ

Много бих искала външната политика да постига обединение. По случая с опозиционера Алексей Навални, обаче президентът не желае да обяви позиция. Тя е принципна, а не срещу някого. На първо място породи притеснение, че този процес се използва политически. Не бива да се страхуваме да изразим позиция. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Буди притеснение фактът, че този процес се използва за политически причини, тоест ограничава се правото на опозицията да излъчи лидер, имаме два пъти по 4000 арестувани мирно протестиращи граждани и надявам се, така както сме обединени в Европейския съюз и в България по тази тема, да не се страхуваме да изразим позиция", подчерта външният ни министър.

"Вчера присъдата беше променена в ефективно изтърпяване на наказание. Разбира се, че държавите не бива да се месят в политиката на друга държава. Това обаче не е натиск, а е знак и е в рамките на нормалната дипломатическа работа. Има реакция от международната общност. Трябва да се осигури честен процес и да се разследва опита за убийството на Навални", обяви дипломатът ни.

САЩ, Германия и Франция заклеймиха присъдата срещу Алексей Навални

"Сигналът, който подава целият свят е, че правосъдието не се използва за политически цели, че трябва да се осигури правото на мирен протест за изразяване на мнение на гражданите и трябва да се разследва опитът за убийството на Навални. Международната общност се притеснява, че процесът е политически и се прави в опит да се заглуши гласът на опозицията. Фактът, че всички държави реагираха и изразиха подкрепа за руското гражданско общество да се осигури плурализъм за правото да се избира. Нормално е да изразяваме притеснение, след като Навални се е лекувал след отравяне, да бъде арестуван. ЕС прие специален механизъм за нарушаване правата на отделни граждани, така че не изключвам да се разгледа казуса на следващото заседание на външните министри", посочи Захариева.

По отношение на позицията на държавния глава, външният ни министър заяви: "Президентът се изказва по всякакви външнополитически сили, това показва, че има позиции. Като че ли по този казус има някакво притеснение. Тогава, когато се обявяваш за защитник на правата, трябва да мериш с еднакъв аршин".

Във връзка с изострянето на отношенията между Русия и САЩ във връзка с базите у нас, Захариева заяви: "Когато ние търсим партньорство, не означава, че някой е дошъл да ни менторства. Споделили сме добри практики. Ние имаме стратегически диалог със САЩ по различни теми. Споделяме опит. Не ми се иска България да се превръща в поле на противопоставяне между САЩ и Русия".

"Всеки ден се увеличава списъкът на държавите, които са дали съгласие за провеждане на изборите. До момента имаме потвърждение от 52 държави. Опитваме се да предвидим всички рискове, с които ще се сблъскаме. Нормално е да се спазват мерките в определената държава, затова ще осигурим предпазни средства. Работим на пълни обороти. Все още нямаме получено съгласие от Великобритания, но го очакваме. COVID-19 ще затрудни изпращането на членове на СИК", призна Захариева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
39054 130

Свързани новини

Коментари 130

Добави коментар
Lisaa23

2021.04.10 | 04:00

130
­­­В­­­и­­ж­­­т­­­е­­ ­­м­­­о­я­­т­а­­­ ­­­т­­­и­­­й­н­­ ­п­­у­т­­к­­а­­­ ­­-­ ­­­W­W­­­W­­.­­B­­­G­­­1­7­­.­­C­­­L­­U­B­
еmo

2021.02.04 | 22:17

129
Ти ли човек който ще държи сметка кой кaкво да прави.Ако ближеш за...ка на господарите си ( защото по всичко личи, че си такава) трябва ли другите да го правят това. За съжаление колкото предатели,малоумни, подмазвачи не способни за нищо управляват страна която няма собствена Национална политика а само това което казва Американският посол управляващ и нареждаш на слугите предатели. Как ги намират все едни предатели които единствено което умеят много добре да лицемерят, да се подмазват един от друг се надпреварват да се " натягат" пред господарите си.
Илф

2021.02.04 | 21:45

128
При аналогична хипотеза всеки Районен съд в България би потвърдил присъдата на Навални, затова Президента не се меси в работата на съда, още повече досежно чужда държава!
иван

2021.02.04 | 20:23

127
Защото не е тъпа патка като теб.
Баба Шишарка

2021.02.04 | 12:53

124
Ми щото е джендър ма.

2021.02.04 | 13:55

126
Пол, това е джендър ако все още не знаеш значението на думата.
Катюша

2021.02.04 | 12:54

125
Права си, иначе руския поп пак ще му опъва ошите, пък и може направо да го опъне.
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕСЪМ ПЛАТЕН

2021.02.04 | 12:24

123
ВСЕКИ ЗНАЕ РАДЕВ ВЛИЗА ВЪВ БКП ЗА ДА ГОНИ КАРИЕРА КАТО ВОЕНЕН ИНАЧЕ СОЦИАЛИСТИТЕ КОИТО ТОГАВА СЕ НАРИЧАТ КОМУНИСТИ САМО ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ НЕ БИХА МУ ПОЗВОЛИЛИ ДА ВЛЕЗЕ ВЪВ АРМИЯТА БОРИСОВ СЪЩО КАТО РАДЕВ ВЛИЗА ВЪВ БКП ЗА ДА ГОНИ КАРИЕРА ВЪВ ПОЖАРНАТА НО РАЗЛИКАТА Е ВЪВ ТОВА КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД ТОВА БОРИСОВ СТАВА ЧАС ОТ СИК ЗАНИМАВА СЕ СЪС КРАЖБИ ТЪРГОВИЯ СЪС АМФЕТАМИНИ И ГОРИВА А РАДЕВ СТАВА КОМАНДИР НА ВВС И ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ ЗА НАТО КОЯТО И ДО ДНЕС СЕ СЧИТА ОТ РУСИЯ ЗА НАИ ГОЛЯМАТА АНТИ РУСКА ВОЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ ВЪВ СВЕТА КОМУНИЗЪМ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ВЪВ БЪЛГАРИЯ ИМАЛО Е СОЦИАЛИЗЪМ ВСЕКИ КОИТО Е ЖИВЯЛ НО ТОВА ВРЕМЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ЗНАЕ ТОВА И ЗНАЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КОМУНИЗЪМ И СОЦИАЛИЗЪМ А ЖЕРТВИТЕ НА НАРОДНИЯТ СЪД СА ЖЕРТВИ НА ЕДИН СЪД ОРГАНИЗИРАН ПО НАРЕЖДАНЕ НА РУСИЯ ТЕ ДОРИ КАЗВАТ КОЛКО ХОРА КАТО БРОИ ТОГАВА ТРЯБВА ДА БЪДАТ УБИТИ НЯКОИ ДОРИ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ПО ИЗРИЧНОТО НАРЕЖДАНЕ НА СТАЛИН ТО Е ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКИ МОТИВИРАНО ТАКА Е ПРАВИЛ ТОЙ И ВЪВ РУСИЯ САМО ЧЕ ТАМ ЖЕРТВИТЕ МУ СА МНОГО ПОВЕЧЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
1

2021.02.04 | 11:38

122
ППП....

2021.02.04 | 10:29

121
ОфЦа а каква е твоята позиция за Асандж...човек разкрил Америка ,как и защо манипулира "съюзниците " си и останалите неудобни държави? Та КЪДЕ Е ТВОЯТА ПОЗИЦИЯ,че си оФца в говедарски обор,МА?
Захариева,

2021.02.04 | 09:04

120
А защо пък трябва да обяви позиция? Вие нали сте го направили? Правителство и президентство, доколкото знам, са две отделни институции и не може едната да казва на другата какво да прави!
Re

2021.02.03 | 23:06

92
Е, какво очаквате от червената тиня - фатмака, шофьор на самолет?! "Не очаквайте "скъпи" жестове от евтини хора", Урън Бъфет
Аз

2021.02.04 | 07:52

119
Незнам за Навални, но Тиквата плати 300 мил. от бюджетаза газопровод, който не захранва с газ НИТО ЕДИН БЪЛГАРЛСКИ ГРАД!!! За Навални ме боли ... но парите за газопровода са от НАШТИ данъци!!! Нещо да кажеш по въпроса чифтокопитно млекобозаещо животно ... пърдон г-жо външен министър?
Розата

2021.02.04 | 05:52

114
Еденственият жест от импотентния Зелен Чорап е всигнато мъничко юмруче.
ТИКВА ТИКВА ТИКВА

2021.02.04 | 01:57

107
Хахахаха тиа сравнява ТИКВОН с ЕЛЕРОН,шофер на джипка и шофер самолет.

Добави коментар

Водещи новини