ДЕН призовава депутатите да спрат поправките в Закона за филмовото изкуство

  • 02 февруари 2021 14:15

  • 316
  • 1
ДЕН призовава депутатите да спрат поправките в Закона за филмовото изкуство
© ДЕН

Гражданско сдружение Достойнство на един народ – ДЕН, подкрепя справедливите възражения на Българските филмови дейци срещу промените в Закона за филмовото изкуство /ЗФИ/. Тези промени поставят на изпитание нашите творци, получили световно признание и възможността им да произвеждат качествено българско кино. Това се казва в позицията на ДЕН, която публикуваме без редакторска намеса:

"Поправките, внесени между първо и второ четене от Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти и одобрени набързо от парламентарната комисия по култура, нанасят щети в няколко посоки. Те премахват механизма, гарантиращ размера на годишната субсидия за филмопроизводство и контрола на Парламента в процеса на вземане на решения, както и осигуряването на относителна независимост на кинотворците.

Ние от ДЕН не можем да се съгласим, че всичко това може да бъде оставено в ръцете на субективния фактор – в случая на министъра на финансите. Тревожно е, че бюджетните средства, които по първоначален замисъл трябваше да финансират производството на български игрални, документални и анимационни филми се пренасочват към комерсиалните телевизии, привличащи големите рекламодатели за своите продукции.

В тези предложение прозира опит за намеса на лобистки намерения и конфликт на интереси от страна на определени депутати от ГЕРБ. И всичко това се случва в момент на дългоочакваното увеличение на държавната субсидия за българското кино, особено след гръмко обявените от премиера милиони в повече за кино през 2021г. Ние сме категорични, че внесените промени не бива да бъдат приемани на второ четене в парламентарната зала.

Зеленогорски: 16 или 23 май са разумните дати за парламентарните избори

Ако това се случи, то ще е за сметка на бъдещето на кинопроизводството, което е част от българската национална култура, и без това страдаща от недофинансиране в последното десетилетие. Да лишиш нашите талантливи сценаристи, режисьори, оператори, актьори от държавната субсидия за производството на качествени филми означава да лишиш българската публика от стойностни родни кинопродукции, да затвориш пътя им към чуждестранните киносалони и към международните кинофестивали.

Там, където български филмови продукции са печелили и могат пак да печелят престижни награди, а авторите им да се радват на заслужените аплодисменти на публиката в киносалоните."

Последвайте канала на

Novini.bg
316 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.02.02 | 14:36

1
Този Зеленогорски пак цъфна. Не зная кой го плодна този път. Всички знаят, че маха от другия бряг. Аман от стари муцуни, които като хиени драпат за власт.

Добави коментар

Водещи новини