Каракачанов: Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония?

28 януари 2021 13:55

Каракачанов: Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония?
© Колаж: Novini.bg/ Булфото
53638 76

Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония? Това попита в позиция вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО. 

Кой каза, че политическият елит на Република Северна Македония нямал консенсус по никаква тема? Вчера премиерът Зоран Заев, барабар с лидера на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски поздравиха задружно сръбската общност в страната си по случай сръбския празник – Деня на Св. Сава. Заев дори обяви, че в центъра на Скопие ще бъде построен сръбски културен център и анонсира връщането в училище на учебните програми по сръбски език и култура, премахнати по времето на Груевски.

Връщат изучаването на сръбски език в училищата в Северна Македония

За да не остане по-назад, „вмровеца“ Мицкоски пък се похвали, че именно тяхната партия е въвела този сръбски празник преди години и се потупа в гърдите, че не Заев, а те са по-близките до „брачу-србе“ от управляващите. Да се смее ли човек, да плаче ли….

По този повод имам няколко въпроса към моя приятел Зоран Заев и „колегата“ Мицкоски:

Приятелю Заев, колега Мицкоски,

1. Дълго време скопската дипломация обвиняваше моята страна и мен лично как евентуалното отлагане от страна на България на определяне на дата на РСМ за преговорите с ЕС ще доведе до засилване на сръбското влияние. Сега кой точно е виновен за засилване на сръбското влияние?

Заев: Веднага след изборите в България започваме да преговаряме

Явно това влияние наистина се засилва, но аз се чудя – кой точно го засилва. Или пък – както аз мисля – то никога не е отслабвало.

Кой точно увеличава сръбското влияние в Македония с връщането на учебните програми по сръбски език и с откриването на сръбски културен център?

Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония?

Защото твоят вицепремиер Никола Димитров опищя Европа, че това го прави България!

Колега Мицкоски, за теб знам, за тебе и това не е „доволно“, ти искаш да е още по-силно, чак до степен „И по Тито – Тито“. (И след Тито – пак Тито!).

Каракачанов: Влизането на Македония в ЕС не може да стане за сметка на България

2. С откриването на сръбския културен център ще бъде ли припомнено окупирането през 1913 г. на тогава Вардарска Македония от Кралство Сърбия? Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме глупостите за т.нар. „бугарска окупация“.

Ще бъде ли припомнена насилствената смяна на окончанията на фамилните имена и как от -ов и -ев бяха превърнати в сръбското -ич? Което, впрочем, поправиха т.нар. от Вас „бугарски окупатори“.

Ще бъде ли припомнено как в училище децата на етнически доминираното от българи население на Вардарска Македония бяха принуждавани всяка сутрин в първия учебен час да се кълнат в името на сръбския крал Александър с думите „Я сум прави сърбин“?

Заев отговори на Каракачанов: Ние сме били македонци и сме се чувствали македонци от векове

Приятелю Заев, тази тъжна част от историята на Македония част ли е от културните връзки със Сърбия? Ще я празнувате ли тази част? Колега Мицкоски, как се чувства председател на партия, носеща святото име ВМРО да прославя и чества тези, срещу които ВМРО се е борила през цялата си история? Не е ли по-добре в такъв случай да задраскате „ВМРО“ от абревиатурата на Вашата партия – ДПМНЕ Ви е напълно достатъчно.

3. Ще бъде ли отбелязано като част от общата история на Сърбия и Македония как хиляди несъгласни с тази политика учители, интелектуалци, свещеници, търговци бяха прогонвани като „бугараши“ от 1913, та чак до 1941 година? Прогонвани в България, а не в Сърбия. Приятелю Заев, колега Мицкоски, наследниците на прокудените от родните им места македонски българи в България са над 2 милиона. Техните репресирани и прогонени деди сигурно биха се обърнали в гроба, ако можеха да видят унизителната сервилност към Белград.

Каракачанов: България е държавата, която винаги е помагала на Македония

4. Ще бъдат ли почетени двете въстания срещу сърбите през 1913 г. – Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание – избухнали във Вардарска Македония, която сръбската власт преименува на Южна Сърбия и Сръбска Бановина?

Или Скопие ще настоява, че това е част от онова, което те наричат „споделена история“ с околните народи?

5. Приятелю Заев, ти допита ли се за своята културна инициатива до албанското население в Македония, пострадало жестоко и подложено на геноцид под „приятелското“ присъствие на сърбите от 1913 г. чак до 1991 г.?

6. А заедно с честването на сръбската култура ще почетете ли и не толкова културни сръбски прояви като клането в село Гарван, Щипско, при което на 2 март 1923 г. сръбският жупан Добрица Маткович разстрелва с картечница 28 цивилни жители, сред които и три деца на възраст между 13 и 18 години? Тяхната единствена вина беше, че поддържаха четите на „бугарашката“ ВМРО на Тодор Александров. Това събитие ще влезе ли в календара на сръбската култура?

Колега Мицкоски, Вие на чия страна сте – тази на жупана Матович и сърбоманските войводи Бабунски и Соколович, или тази на „бугарашите“ Тодор Александров и Иван Михайлов? Аз знам отговора, но много членове на Вашата ДПМНЕ все още чакат да го чуят.

7. И накрая още един реторичен въпрос.

А не е ли по-логично в Македония, освен националния празник на Сърбия, да се почита и националният празник на България – 3 март? Все пак, той ознаменува освобождаването и на България, и на Македония в рамките на една държава, чието прекрояване от Берлинския конгрес довежда до избухването на Кресненско-Разложкото въстание в Македония през 1878 г., до Охридското съзаклятие от 1881 г. и до създаването на БМОРК/ВМОРО/ВМРО?

Приятелю Заев, колега Мицкоски,

в това въстание и в революционните борби на ВМРО най-вероятно са участвали и Ваши дядовци, както и дядовци на Ваши министри, на депутати, на редови граждани на днешна Република Северна Македония. Не пропускайте да почетете и наистина светлия пример на Вашите деди. Защото ако сърбите в днешна Македония са около 30 000 души, само българските граждани с български паспорти в Македония са над 120 000, без да броим десетките хиляди културно чакащи за българско гражданство жители на Република Северна Македония - въпреки, че Вие не признавате, че в РСМ живеят българи.

Много от тези българи са активисти на Вашите партии, на техните ръководства, Ваши депутати, министри, спонсори бизнесмени, приближени журналисти, ръководители на институции и служби, Ваши близки роднини – братя, сестри, братовчеди. Парадоксът е, че Ваши най-близки хора, в партиите Ви и в семействата Ви, са се самоопределили като българи и са доказали българския произход на техните, а всъщност и Ваши, баби и дядовци.

За съжаление, сегашният политически елит в Скопие предпочита да чества палачите на своя народ. Колко странна балканска разновидност на стокхолмския синдром. Или по-скоро май е белградско-московски синдром.

Приятелю Заев, колега Мицкоски,

Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство.

Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония? Кой каза, че политическият елит на...

Публикувахте от Красимир Каракачанов в Четвъртък, 28 януари 2021 г.
Радина Лазарова
53638 76

Свързани новини

Коментари (76)

Добави коментар
Lissa

2021.01.30 | 00:53

143123
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
НЕПОДКЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.29 | 16:01

142555
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

2021.01.29 | 20:51

142877
Не се пъни, че вече замириса- и си платен и е ясно, кого подкрепяш.

2021.01.28 | 14:03

141161
КРАСЮ, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е НЕЗАВИСИМА СТРАНА, КАКВОТО ВЛИЯНИЕ ПОИСКАТ ТОВА ЩЕ ЗАСИЛВАТ. ЯСНО ЛИ ТИ Е СМОТАНЯК.
Марта

2021.01.29 | 13:13

142379
Независима-друг път.Няма независима държава без развита икономика.Сега се показва на ЕС,че могат да се заиграват със Сърбия,която пък е стожер на Русия в Европа.Може би Сърбия ще "пусне'' Косово към Албания,ако Северна Македония се присъедини към тях,кой знае?
Бг

2021.01.29 | 00:37

141896
Сръбско мекере!
Сто

2021.01.28 | 18:24

141577
Тъпанар, аман от тролове и безродници

2021.01.28 | 17:49

141533
ясно е ,че ти си тролът на новини.бг и си осиновен от гей двойка пeдофили

2021.01.28 | 16:35

141426
ясно е ,че си педал

2021.01.28 | 16:00

141375
До горния Като ги гледам изобщо не са независима страна, а на всичкото отгоре са и глупави.Никаква далновидност и никаква дипломатичност. Те са проводник на необявена война на България от страна на двете държави, от които са зависими.България освен да ги блокира, трябва да търси подкрепа от големите сили.

2021.01.28 | 14:55

141249
Е НЕЗАВИСИМИ СА, НЕ ЗАВИСЯТ ОТ ПОМИЯРИ ТУКА! МРЪСЕН ГНУСЕН РАСИСТКИ БОКЛУК

2021.01.28 | 14:53

141244
Е независими са. Нищо не зависи от тях. Боли ме К.У.Р.А. и за тях и за теб! Признали сме ги първи. Ок! Достатъчно! Никакви ваксини, никакви помощи, да клякат на брате срби, щом имат тях за братя. Български паспорт ли! Духай здраво брате. Вади си сръбски паспорт! Смотаняци сме българите, че им търпим простотиите. Трябва като гърците и да видиш как си смениха името на държавата независима.

2021.01.28 | 14:30

141194
СМОТАНЯК ЩЕ ВИКАМ НА ТЕБ И НА МАЙЦЕ ТИ СМОТАН ШОПАР НЕГРАМОТЕН, ДЖЕНДЪР ПЕДАЛСКИ
Краси Каракачанов

2021.01.28 | 14:10

141168
Смотаняк ще викаш на майце си,ясно?!
Ивет Софийска

2021.01.28 | 15:38

141345
Тиквата колкото и да се мазнурчи На Сърбия, никога няма да може да ги подлъже да станат член на НАТО. Македония я прилъга и сега те съжаляват много за това. Трябва да се прекратят всякакви връзки със съседната държава на шиптарите. Същото и със Сърбия където не ни връщат Цветан Василев. Винаги политиците ни водят грешна политика.
Марта

2021.01.29 | 11:53

142303
В политиката няма морал,има само интереси.Политиците от РСМ гледат на държавата си като стока-ще я дадат на този,който плати повече.Жалко за народа им.
Българка

2021.01.28 | 19:37

141622
Г-н Каракачанов, благодаря ви,че защитавате нашия изстрадал български народ. Благодаря ви,че все пак освен българин,историк сте и политик заставащ твърдо в подкрепа на единственото за което ни остана да се държим и гордеем, а това са нашите корени,нашата кръвна връзка,нашата народопсихология,нашето вековно минало,което сега искат да унижят,принизят,обругаят. Не отстъпвайте от своята праведня позиция, ако се стигне до там българина ще ви подкрепи, защото е застрашено нашето българско семейство. Не се предавайте, не предавайте нас- българите, не сте сам, защото България е една и само тя е майка за всички българи.
Дедо Вангьо брат на баба Вангя

2021.01.28 | 19:09

141610
Момиче, има договорка между кратуната и сърбите: Боко да мълчи, да се прави на глух и сляп, а сърбите да не пускат на свобода Йоца Амстердама.
Ивет, лекувай се бе жена!

2021.01.28 | 17:37

141507
Докато е време, че после съвсем ще загубиш разсъдак!
Петър Захариев

2021.01.28 | 15:25

141326
България трябва да скъса всякакви отнушения със Северна Македония и да предложи на българите който живеят там да дойдат да живеят в България. Като им се подсигурят къщи и жилища на изплащане с ниски лихви. Така ще се отърват от тормоза на властите в съседната държава. Същото нещо ще трябва да се предложи и на българите от държавите на бившия СССР. Държавата ни не трябва да бъде мащеха към тях.
Йордан Христов

2021.01.29 | 09:46

142180
Не може човек живял израсъл, учил и се образовал в собствената си страна ти да го отделиш от нея няма как да стане нещастник!
bobi

2021.01.28 | 16:40

141432
Как го измисли това???Да оставим шепа сръбски цигани и свиркаджии на НАША земя!!!Няма начин.Трябва да си останат там и постоянно да напомнят,че са БЪЛГАРИ!!!
Категорично

2021.01.28 | 16:22

141412
Не съм съгласен с предложението да стават жители на България хора от бившите съветски републики.Защо? защото през 60-те години ние българите ходехме в съветския съюз да си купуваме от там шевни машини и прахосмукачки.А днес новодошлите от Молдова и станали жители на България показват крайно ниска култура като си изтупват постелките по всяко време от терасите и прозорците.Не спазват правилника на входовете на жилищните блокове.Въобще не познават прахосмукачката.А ние кореняците се чувстваме дискриминирани.Моля господин Каракачанов да не дава паспорти на недорасли в кутурно отношение"българи".Още пивече че ги прави и жители на ЕС.

2021.01.28 | 16:14

141399
Абсолютно прав си според мен! И аз това си го мислех от доста време! Така нямат да имат никакви претенции след това и ще можем да им кажем да си... м***ата
Ами

2021.01.28 | 16:02

141377
Правилно. Затова се казва Мати Булгария а не мати мащеха.

2021.01.29 | 09:16

142136
Макетата са си продажници, крайно време е да не се занимаваме с тях. Това са силно непочтени и злобни хора, които винаги ще казват на бялото черно. Нека да се прекратят с тях всякакви междудържавни отношения, стига с тия надежди че тия ще се променят.

2021.01.29 | 08:52

142104
РСМ е сръбска държава, управлението и елита са само прави сърби. Ние трябва да стимулираме граждански организации за промяна там. Научете нещо от Шорош. Къде са българите в политиката, културата, науката, спорта, бизнеса?
Фастер

2021.01.29 | 06:56

141978
Евала!Право куме в очите!Европа обаче трябвапда си провери часовника с историческите факти,но не македонските!Има Светжвна история,не македонска!
К. Л. М.

2021.01.29 | 06:36

141974
Браво!! Само истината!
Браво

2021.01.29 | 05:20

141960
Те така трябва. Все някой да им го каже право в очите( те май нямат такива) . Явно промиването на мозъците им тече и сега с пълна сила. Горките. Някои от тях сигурно умират от страх и срам заради тези техни управници. Между в прочем и ние от нашите.

Добави коментар