Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" след Германия - Унгария 2:2

НОЩ препоръча на Борисов разхлабване на мерките срещу COVID-19

25 януари 2021 11:06

© Министерски съвет
18716 57

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение.

С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България по време на работното съвещание, което премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Отново! Излекуваните са повече от заразените с COVID-19 у нас

„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с писиар тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

Бизнесът ядосан, че мерките не са еднакви за всички

От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи министър-председателят.

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

Премиерът Борисов: COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

По отношение на изпълнението на ваксинационния план министър Костадин Ангелов докладва, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, категоричен беше премиерът.

Д-р Радосвета Филипова успокои за ваксините срещу COVID-19

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес в страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни. От следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина, която ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец. Кирилов изтъкна още, че има достатъчно количества Ремдесивир, както и медицински кислород.

Нова доставка на ваксини у нас. Над 2 млн. души ще бъдат имунизирани до края на годината

Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов докладваха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, категоричен беше председателят на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

Радина Лазарова
18716 57

Свързани новини

Коментари 57

Добави коментар
БОИКО БОРИСОВ КАЗВА

2021.01.26 | 22:58

57
ПОНЕЖЕ РАДЕВ КАЗВА ИСТИНИ ЗА НАС И НИ Е НЕУДОБЕН ТРЯБВА ДА ГО ИЗКАРАМЕ КОМУНИСТ НАРОДЪТ Е ПРОСТ И ЩЕ МИ ПОВЯРВА САМО ПОНЕЖЕ БЕШЕ ПОДКРЕПЕН ОТ БСП ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ ЧЕ Е КОМУНИСТ КАТО НАШИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ИМ ГО ПОВТАРЯТ ВСЕКИДНЕВНО ЩЕ СТАНЕ БЪРЗО ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЧЕ ТОЙ Е РАБОТИЛ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА ВВС ЗА НАТО КОЯТО СИ Е АМЕРИКАНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ДОРИ РУСНАЦИТЕ СМЯТАТ ЗА АНТИ РУСКА
аре, март месец ще е като ноември

2021.01.25 | 11:48

11
НОЩниците са пълни де били и го доказват всеки ден без изключение.
прав си, бате, боклуци са гейберастите

2021.01.26 | 15:44

56
всичко правят за пари и майка си ще продадат.
малоумните пропаганди

2021.01.25 | 17:41

53
са от троловете на узбекистанската маймуна рашит алибеков и неговите де билизми. иначе кръчмунгелите са се натопорчили, явно мутрата им е клекнал, че Чекмеджето кънти на кухо. Затова сивият бизнес е с предимство.

2021.01.25 | 12:27

27
тъпаци сте , защото не ви стига пипе и вярвате малоумни пропаганди

2021.01.25 | 11:52

13
То ние сме по-зле защото сме оставили пълните тъпаци да ни правят на маимуни.
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.26 | 13:35

55
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА
Алипи Войнов

2021.01.25 | 20:07

54
В зали и стадиони трябва да бъдат допускани феновете като спазват определени правила: да сядат през един ред и прес две места. Като влизат и излизат да бъдат с маски. То в първенството ни и без това ходят малко хора, но трябва да се вземат мерки против заразяване. В заведенията също могат да бъдат допускани хора, но през едно място и местата на масата трябва да бъдат заградени със стъкло в рамка и монтирани с болтове на масата. Като стават да излизат да си слагат маските. След пандемията лесно се демонтират.

2021.01.25 | 12:46

30
Партията на гн Цветан Цветанов и на гн Павел Вълнев,Републиканци за България,предричат смазването на пп герб в гр Доспат.Градо-началника на гр Доспат Великият Елин Радев който жестоко дере кожите на сиромащията,ще претърпи първият разгром.Пп герб ще загуби навсякаде.Кметски и парламентарни избори.Хотели новопостроени къщи казина бензиностанции гатери,построени със присвоени пари от Елин Радев,това всичко ще остане както на бившият общ кмет гн Долев бензиностанцията му остана във невидение.Време е.Служба корени няма.Доспатчани отстранете страхът във най прекрасният Родопски гр Доспат.Ако трябва дасе кандидатира лично гн Павел Вълнев за общ кмет до отстраняването злото на Доспат Елин Радев.Цяла Родопа планина щее усмихната и щастлива със всички родопчани.Сега страхът от Герб принуждават хоръта да гласъват за Елин Радев.Гн Павел Вълнев никога няма да тръгне да събаря подпорни стени пред домовете на Доспатчани както настоящият разбойник Елин Радев.Това е самата истина. Отговори

2021.01.25 | 17:19

52
Правелно,защото гн Цветан Цветанов правеше печеливши изборите на герб.Борисов е един търтей със големи зъби.Тъп и прост е като галош.
долния тикволиз

2021.01.25 | 13:26

40
Тъпак ти си го прочел.

2021.01.25 | 13:18

39
трол никой не ти ги чете
Гласуваш за

2021.01.25 | 16:23

50
Българска партия и се появяват ГОВЕДА,СОКОЛИ,МАГАРЕТА,КОЧ АЙДУЦИ,СВИНЕ И ВСЯКАКЪВ РЕПТИЛЕН ВИД РОЛУЧОВЕЦИ НЕДОИЗРЕЗАНИ.
Получовешки

2021.01.25 | 16:26

51
същества,като модератора и той е помашки циганин,пердон,безроден мелез от кафената чума.
Гласуваш за

2021.01.25 | 16:17

49
Да,България и получаваш потурнашки опростачени рептили.

2021.01.25 | 14:16

48
БЪЛГАРИТЕ СА СЪС САЩ! МУТРИТЕ СЪС ТУРЦИЯ.

2021.01.25 | 14:15

47
Борисов да го бараш кожения с устета !

2021.01.25 | 14:12

46
Черепа ме мачка, Радев с дрон ма гони,Мата Хари ме преследва,европето ми го тури с 200 багер ме товари в една лека кола ТИКВО АЙДЕ СТИГА, СТЕГНИ СЕ, ЧЕ ТИ СЕ СМЕЯТ ХОРАТА

Добави коментар

Водещи новини