Намаляват броя на престъпленията, които се разследват от СРС

  • 15 юни 2011 07:00

  • 548
  • 0
Намаляват броя на престъпленията, които се разследват от СРС
©

Идеята ще бъде обсъдена днес на заседание на съвета по сигурността към правителството, пише "Сега".

Вече има и готов проект за промени. Те бяха провокирани от мегаскандала с подслушването, който се развихри в началото на годината, когато изтекоха разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера и министри. Прокуратурата още не е приключила разследването за изнасяне на класифицирана информация.

Поне 1/3 от престъпленията, които сега се разследват със СРС, трябва да отпаднат, смятат някои от участниците в съвета. Точно кои да се те ще се обсъжда днес. Готово е обаче предложението искания за СРС да се пресяват от шефовете на прокуратури, както беше преди време. В момента исканията се правят от наблюдаващия прокурор. Проектът предвижда и ясни регламенти за председателите на съдилищата, които разрешават СРС-тата, да мотивират решенията си, обясниха участници в съвета.

От доклада на прокуратурата за 2010 г. стана ясно, че ефективността на използването на СРС е паднала с 15% само за година. От данните се вижда, че за виновни от съда са признати 55.6% от хората, срещу които е използвано СРС. Година по-рано обаче този дял е бил 65%. В съда през м.г. са внесени 11 618 искания за прилагане на СРС срещу 3524 души по 1016 дела. Съдът традиционно е безкритичен и уважава около 99% от исканията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини