Борисов се похвали с ускорената реализация на АМ "Европа" пред външния министър на Сърбия

20 януари 2021 12:24

Борисов се похвали с ускорената реализация на АМ "Европа" пред външния министър на Сърбия
© Правителствена пресслужба
499 5

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение в страната ни.

,,Отношенията между България и Сърбия винаги са били приятелски и прагматични, а в условията на пандемията от коронавирус станаха още по- динамични'', заяви в началото на разговора българският премиер.

Бойко Борисов припомни помощта, която страната ни предостави на Сърбия още в началото на разпространението на вируса - медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими на медицинския персонал за борбата с вируса. Министър-председателят посочи и финансовата подкрепа от страна на ЕС за страните от Западните Балкани, която бе отпусната, за да се отговори на непосредствените нужди от медицинско оборудване и за социалното и икономическо възстановяване.

Екатерина Захариева поздрави новия външен министър на Сърбия с встъпването му в длъжност

В хода на разговора бяха обсъдени ключови за двете страни проекти като автомагистрала „Европа“ и „Балкански поток“, както и стартирането на изграждането на интерконектора България-Сърбия. Интерконекторът ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20%. На територията на България трасето ще е 62 км., а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв.

Българският премиер изтъкна, че въпреки трудностите, породени от глобалната пандемията, активната работа продължава.

Тези проекти са от изключително значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа, подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят припомни на своя гост, че само преди няколко месеца лично запозна сръбския президент Александър Вучич с ускорената реализация на магистралата "Европа" и на "Балкански поток". Премиерът Борисов посочи, че регионалното сътрудничество във всички сфери остава крайъгълния камък по пътя към постигане на мир, стабилност и просперитет за Западните Балкани.

По време на срещата беше отбелязана и българската подкрепа за европейския път на Сърбия.

Напредък е възможен единствено на основата на собствените заслуги и индивидуалните постижения в изпълнението на критериите, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят отбеляза, че България винаги е помагала и ще продължи да подкрепя всички свои съседи в името на социалния и икономически просперитет на народите в региона.

Novini.bg
499 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ГЕРБ

2021.01.20 | 21:49

131213
ГЕРБ с близо 8% пред БСП, Слави Трифонов остава извън парламента. 50 дена до изборите. ГЕРБ печелят за сетен път и Борисов ще управлява още четири години. Да живее България !!! Мисля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
ТИКВАТА МАЧКАШЕ НА БАЙ ТОШО УШИТЕ

2021.01.20 | 13:01

130533
А НЕГОВИЯ ТРОЛ ИСКА ДА ЛИЖЕ ТИКВАТА
БОРИСОВ МАЧКА ЯКО...НА ИЗБОРИ ..10 ГОДИНИ

2021.01.20 | 12:33

130496
Е ЗА ТВА БАЦЕТО ШЕ МАЧКА НА ИЗБОРИ....ПОНЕ ОЩЕ 10 ГОДИНИ...ЧЕРВЕНИТЕ КРАТУНИ В ТИХ УЖАС...ПАК
БОРИСОВ МАЧКА ЯКО...НА ИЗБОРИ ..10 ГОДИНИ

2021.01.20 | 12:52

130520
ТИКВАТА МАЧКАШЕ НА БАЙ ТОШО УШИТЕ

2021.01.20 | 12:43

130510
Тикво!върни 500 те милиярда на народа.

Добави коментар

Водещи новини