Максим Бехар: Почетните консули нямат никакви привилегии, а отговорности

  • 15 януари 2021 15:53

  • 702
  • 3
Максим Бехар: Почетните консули нямат никакви привилегии, а отговорности
© Булфото

"Република Корея е държава с много сериозни дипломатически традиции и съм сигурен, че те са премислили добре и са направили своя добър избор в България. Не мога да подценявам решение на такава голяма и авторитетна държава". Това каза пред БНР Максим Бехар, вицепрезидент и говорител на Асоциацията на почетните консули, коментирайки темата за Виолета Сечкова - бивша телевизионна водеща и модел, която получи съгласие от правителството на България да стане почетен консул на Южна Корея за област Пловдив. Той изрази надежда, когато получи всичките си документи, тя да кандидатства и да стане член на Асоциацията.

По думите на Бехар почетните консули нямат никакви привилегии, а отговорности да представляват държавите, като тези функции са абсолютно безплатни. Той посочи, че това е формулирано във Виенската конвенция, която управлява отношенията на почетните консули с държавите, в които са назначени, както и с държавите, които ги назначават:

"Функциите са да представляват държавите, които ги назначават, и да се грижат за гражданите на тези държави, които пребивават на територията на България или на територията, за която те отговарят".

Максим Бехар, който е 16 години почетен консул на Република Сейшели в България, уточни, че дипломатическите представителства са изключително скъпо и луксозно занятие в тези трудни времена и за бизнеса, и за обществата, затова той прогнозира, че това ще бъде бъдещата форма на представителство. 

Южна Корея два пъти е настоявала Вили Сечкова да им стане почетен консул

Според него първо и основно е почетният консул да обича държавата, която представлява.

Последвайте канала на

Novini.bg
702 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
консул

2021.01.16 | 06:55

3
и защо стоичков вече не е почетен консул за България в ИСПАНИЯ на нищо ли не го научихте във вашата асоциация или не възприема ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ останахме без КОНСУЛ
Пацо Терасата

2021.01.15 | 16:03

1
Стига,бе !?
пацо,

2021.01.15 | 18:04

2
що не скочиш от терасата?

Добави коментар

Водещи новини