Горноградската гимназия в Загреб благодари за помощта от България

Посланикът ни в Загреб Генка Георгиева връчи на ръководството на Горноградска гимназия официално писмо за решението на Министерския съвет на Република България за отпускане на първоначална финансова помощ от 50 000 евро за възстановяване на сградата ѝ след земетресенията в Хърватия през 2020 г., както и копие от банковото бордеро, потвърждаващо плащането, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

На среща с директора на гимназията Радован Либрич и заместник-ръководителя на отдела по образование към столицата Загреб Катерина Милкович посланик Георгиева подчерта волята на страната ни средствата да се използват за възстановяване на сградата - символ на близостта между българския и хърватския народ още от 19 в. 

Ръководството на гимназията потвърди, че след приключване на ремонтните дейности на първия етаж на сградата ще бъде обособена историческа сбирка за българите, учили в гимназията. Предвижда и оборудване на Кабинет по български език, който да се ползва и от учениците в Българското неделно училище "Иван Вазов" в Загреб.

Директорът Радован Либрич и Катерина Милкович благодариха за помощта, която  се приема като потвърждение на приятелството между българи и хървати. Очаква се още през март да започне възстановяването на покрива на гимназията и стълбищната клетка, пострадала много сериозно от земетресението на 29 декември 2020 г. 

В Хърватия пристигна първият ТИР с минерална вода от България

В хода на разговора бе обсъдено и сътрудничеството на Горноградската гимназия с гимназия "Марин Дринов" в София, както и реализирането на конкретни проекти на посолството на България в Загреб с гимназията, включително организиране на литературни четения на български автори, презентации на българския фолклор и традиции.

На 30 декември 2020 г. българското правителството реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия за преодоляване на щетите от земетресението, което взе жертви и причини тежки материални щети. Освен към Горноградската гимназия българската помощ е насочена и към Хърватската академия на науките и изкуствата. За справяне с последствията от земетресението страната ни достави на Хърватия и минерална вода, сгъваеми легла, матраци и  радиатори.

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си "Български народни песни", издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет