Как ще се проведат изборите? Ето отговора на ЦИК

  • 12 януари 2021 08:33

  • 1917
  • 2
Как ще се проведат изборите? Ето отговора на ЦИК
© Кадър БНТ

Работата по организацията за изборите вече е поета от ЦИК. Вече работим по методическите указания. ЦИК до момента и към момента работи за провеждането на изборите. Има много предизвикателства. Основното предизвикателство е обществото да има доверие в изборния процес и резултатите от него. Това заяви председателят на ЦИК Александър Андреев в сутрешния блок на БНТ.

Той поясни, че ЦИК ще организира изборите в момента, в който бъдат насрочени. Относно машинното гласуване каза: Имаме избран изпълнител. Той трябва да подготви документите. Предстоят последните документи, за да започне изпълняването на договора.“. Според него избраният изпълнител е уверил ЦИК, че ще достави машини в сроковете, включително и в най-ранната възможна дата. Той съобщи, че машините ще бъдат 9 600: „В тази бройка има и резервни машини.“.

Съхранението им ще бъде окончателно уточнено с Министерски съвет: „Имаме уверение за площ и охрана на машините от МВР.“. Според него закупуването на машините е добра практика, ако машинното гласуване остане като основна форма за гласуване. Председателят на ЦИК даде информация и за цената по закупуване и логистичната част: „Всичко това струва 43 милиона лева с ДДС.“.

Шефът на ЦИК: Граждански дълг на всеки е да пази здравето на останалите, дори да бъде лишен от право на вот 

На въпрос дали са осигурени достатъчно хора за техническото обезпечаване на машините Андреев отговори: „Изпълнителят трябва да осигури техници за качване на необходимия софтуер. Трябва да има синхрон между техниците и СИК, както и с информационно обслужване.“.

Относно гласуването по пощата председателят на ЦИК заяви: „Това е една от алтернативните форми, за да се реши въпросът с гласуването по време на епидемия.“. Този тип гласуване се случва в държави, в които има традиция за това. Андреев уточни, че за това ще има нужда от активна регистрация: „България няма традиции в тази посока. Считаме, че сроковете са прекалено къси. Трябва да има експериментално гласуване и тогава да се прецени от законодателя дали да се въведе.“.

По отношение на електронното гласуване той заяви, че се предвиждат три експеримента: „В момента, в който тези експерименти бъдат проведени и се установи резултат, тогава законодателят ще прецени дали да бъде въведено.“.

За създаването на мандат за гласуващите в чужбина Андреев заяви: „Това е въпрос, който да бъде уреден законодателно, а не от ЦИК.“. Той уточни, че в случай, че обстановката в друга държава не предразполага за разкриване на секции за гласуване на българските избори, ЦИК няма как да се намеси.

За мобилните урни Андреев уточни: „Доверието се гради на базата на спазването на закона. Гласуването на карантинираните или заразените не може да се случи без необходимите промени в ИК. Ако законодателят направи тези промени, ние ще организираме изборите така.“.

На въпрос дали ще има ваксиниране на членовете на СИК той отговори: „Трябва да бъде обсъдено допълнително с медицинските власти. Ние като ЦИК не можем да дадем отговор.“.

Андреев каза, че допълнителните мерки ще рефлектират на цената на изборите, но изборният процес не би трябвало да бъде мерен в количеството средства.

Последвайте канала на

Novini.bg
1917 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Генади

2021.01.12 | 08:51

1
Трябва да се внимава бсп да не манипулират отново избирателния процес!

2021.01.12 | 10:07

2
Ох тъпата ми кърджалийска пОтка дай чичко ТИКВУН да та цунка.

Добави коментар

Водещи новини