Политолог: Атаките на управляващите срещу Радев му пречат да пожъне ръкопляскания

  • 13 януари 2021 10:53

  • 14170
  • 47
Политолог: Атаките на управляващите срещу Радев му пречат да пожъне ръкопляскания
© Булфото

На фона на COVID-19 България се готви за предстоящи парламентарни избори. По всичко изглежда пък, че нервите на всички политически играчи са опънати. Валят обвинения от страна на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, като примирие между президент и премиер е окончателно невъзможно. Институциите пък ще трябва да се борят с всеобщото недоверие на хората. Докъде ще стигнем и възможно ли е да затънем в дълбока политическа криза след пролетта? 

Коментар за актуалните политически теми потърсихме от политолога и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Борис Попиванов.

Г-н Попиванов, какъв знак даде президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на с консултациите за изборите? Не беше ли редно преди извънпарламентарните партии да отправи покана към парламентарни такива?

Според мен президентът влезе в капана да се обяснява и оправдава за своите действия. Конституционното правомощие да определи датата за изборите е негово. Атаките, на които е подложен от управляващите, го лишават от всякакъв шанс да пожъне ръкопляскания. Която и дата да посочи, щеше да бъде заклеймен. Той първоначално предпочете първата възможна дата и в това има политически смисъл - желанието на недоволните от властта българи още от лятото на м.г. беше изборите да бъдат час по-скоро. Разбира се, по-късна дата също има политическа логика - избирателите да могат да осмислят всички негативни социални и икономически последици от неубедителната стратегия на мнозинството в ковид-кризата.

Радев с консултации за вота с български организации зад граница

Но Радев трябва да избере някакъв ден и да спре да преговаря. Иначе спира да излъчва увереност и се води по дневния ред и пиара на опонентите си.

Колкото до вашия въпрос за консултациите с извънпарламентарните сили, смятам, че ходът е добър, защото развива тезата на президента, че в България се е формирало мнозинство против безобразията на властта. И политическите представители на това мнозинство далеч не са единствено в настоящия, впрочем доста изпразнен откъм доверие, парламент.

Доц. Борис Попиванов. Кадър: Nova

ГЕРБ демонстрира самочувствие, изтъкват, че социологическите агенции й дават преднина, че са готови за избори. Премиерът Бойко Борисов поястонно напомня какво е свършено и какво се прави в момента. Допускате ли, че активната роля на ГЕРБ в политическия и обществен живот ще заглуши нейните опоненти?

Ясно, че такава е целта на пропагандата на управляващите. Всекидневно те ни внушават едно и също - че се работи, макар и с грешки, но постоянно; че само те удържат стабилността и пречат на държавата "да се счупи"; че без тях не можем да мислим за никаква устойчива конфигурация.

Ако перифразирам Чърчил, Борисов иска да ни каже, че той може и да не е най-добрият управленец, но по-добър не е измислен.

Големите медии, които изпитваха известни колебания по време на летните протести, все по-активно заемат страната на ГЕРБ. Същото важи и за големите работодатели. А и за повечето партии. На Христо Иванов не спряха да му напомнят злощастната фраза, че накрая може да управлява и с ГЕРБ.

Избори за парламент и президент през 2021 г. Ще запази ли Борисов властта?

Основна критика срещу Слави Трифонов е, че всъщност не е друго освен скрита патерица на Борисов. Срещу Мая Манолова - че тайно поддържа добри връзки с премиера.

"Воля" нито за миг не се спираше, преди да подкрепи всички важни решения на мнозинството. Обединените патриоти дори забравиха да заплашват с напускане на коалицията, а според медиите най-голямата дилема пред тях е дали да се явят самостоятелно, или да се закачат за буксира на ГЕРБ. На ДПС самият Ердоган им подсказа кой е предпочитаният за него партньор в България. Колкото до най-категоричната опозиция, БСП, от началото на годината сме свидетели на кампания, активно поощрявана лично от Борисов, че те се готвят да влязат в управлението със самия него. Ето по такъв начин изчезва всякакво доверие в наличието на алтернатива. Предстои да видим доколко ефективно ще бъде това.

На фона на COVID-19 и финансовите проблеми, задълбочаването на тревожността, за която алармират специалистите, кое ще бъде решаващо за българите, преди да отидат до урните?

Дали има смисъл да се гласува, или надеждата за положителна промяна е имагинерна - това ще бъде решаващото. Аз съм скептик по отношение на прогнозите за фрагментиран парламент и на анализите за потенциалните управленски формати в него.

Изправени сме пред избори, в които можем само да гадаем за избирателната активност, а какво остава за резултатите, процентите и местата. и понеже вече влязохме във фактическа предизборна кампания, именно от партиите ще зависи дали ще се примирят с предимствата на апатията, или ще мобилизират някакъв тип по-масова обществена реакция срещу цялата безперспективност, в която страната потъва.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
14170 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар
Христов

2021.01.14 | 10:46

47
Румен Радев се изложи много... особено щом започне да подкрепя протестърите на Прокопиев и „Демократична България“!

2021.01.13 | 18:38

46
СРАМ, ОГРОМЕН СРАМ!!!!!! КОЙ ЩЕ РЪКОПЛЯСКА НА ПРЕЗИДЕНТА- ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ!!!! ? САМО ПРЕДАТЕЛИ НА РОДИНАТА, КАТО НЕГО МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ!
Само питам

2021.01.13 | 13:20

27
Интересно какво е направил г-н Румен Радев за България и българския народ ?

2021.01.13 | 18:25

45
НИЩО ХУБАВО
Съни

2021.01.13 | 17:56

43
Благодаря Ви господин Радев че отворихте очите на българският народ Вие имате съвест доблест и чест Вие ще останете в историята на България наравно с Левски Благодаря ви пожелавам на Вас и на вашето семейство много здраве щастие и търпение чнг
aaa

2021.01.13 | 13:49

33
Какво е направил ли ами стисна юмрук и им го каза на забравилите се мутри вън , ако не беше той знаете ли кога щеше да ги има тези допълнителни педесет лева за пенсионерите - никога щеше да отиват тези пари в едно шкафче
абсолютно никой

2021.01.13 | 13:36

30
Радев удари всички в земята. Показа, че е един от малкото класните, принципни и и изключителни хора в политиката.

2021.01.13 | 18:20

44
КАТО ГЛЕДАМ КААК ВЬЗХВАЛЯВАШ ,РАДЕВ ,СТИГАМ ДО ИЗВОДА......ЕЕЕ МНОГО ПРОСТ НАРОД ИМА В ТАЗИ ДЬРЖАВА.С КОЯ ГЛАВА РАЗСЬЖДАВА.
Радев е тъпанар

2021.01.13 | 14:11

38
И си удари главата в земята. В Естония се "прослави". На протестите "спазваше" противоепидемичните мерки. Пълен цървул.
Знаещ

2021.01.13 | 13:59

36
... Орезилил държавата ,пълен до ушите с комплекс за цялостната си несъстоятелност ! Затънал фатмак над ушите в собствената си "ушна кал" ...! Отсвирен от всички ...!! Най-вече от своите , въпреки миловидните усмивчици пред камерите !! Още малко остана и ще се отървем от миризливото му присъствие ! Тъпоъгълен скункс !

2021.01.13 | 13:45

31
Няма да има ръкопляскания по една единствена причина,а тя е :на калпав к..р и вълната му пречи
Васоооо, дън фана гората, ве

2021.01.13 | 15:13

42
Ама Васо, дай да се разберем, хората чакат да ги осветлиш по всички въпроси, а ти се криеш, немой така, бе аркадаш...сикиджам беше пара вереджам, бе Васо, ти си свикнал!
Васоооо, дън фана гората, ве

2021.01.13 | 15:12

41
Ама Васо, дай да се разберем, хората чакат да ги осветлиш по всички въпроси, а ти се криеш, немой така, бе аркадаш...сикиджам беше пара вереджам, бе Васо, ти си свикнал!
ТА-ДУФ ТА-ДУФ КАУНЕ, ТА-ДУФ ТА-ДУФ ШЕРБЕТЕ

2021.01.13 | 14:21

40
Радев е най скъпо платения лентяй в държавата. Той направи от президентството абсолютно ненужна институция..
ЕЛЕКТPА

2021.01.13 | 14:18

39
Тоя миризлив БСПеераст отдавна ближе сладоледа на фигуранта Каун...
Абе къде е Васо Сръбския

2021.01.13 | 14:09

37
Или по- точно - Васо П,еде,расо, дето баща му му пръснал сфи,нк,тера, нещо се крие, ...хайде, Васо, изс...изкажи се, изроде!!!

2021.01.13 | 13:56

35
Трябва да се увеличи процента на гласуваштите, за това гласувайте! Герб разчитат на ниска избирателна активност, за да може армадата от назначени от Герб 1 милиона държавни и общински служители да ги избере. Е около 200 000 са депесари, но все пак, те разчитат на ниска избирателна активност.

Добави коментар

Водещи новини