Кой беше депутатът Валентин Касабов?

  • 18 декември 2020 09:27

  • 22552
  • 0
Кой беше депутатът Валентин Касабов?
© Булфото (архив)

Снощи ни напусна депутатът от НФСБ Валентин Касабов. Народният представител загуби битката с коронавируса.

Народният представител почина след дълго болнично лечение и борба с коварния вирус. 

Валентин Касабов загуби битката с коронавируса

Кой беше Касабов? 

Валентин Кирилов Касабов е роден на 6 февруари 1958 г. в Бургас, в семейството на лекари.

През дългата си кариера Касабов беше журналист, телевизионен водещ и политик. Депутатът беше и заместник-председател на партия НФСБ.

Депутатът от НФСБ Валентин Касабов води тежка битка с COVID-19

Завършва специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново. Става главен редактор на първия опозиционен вестник „Бряг“ (1990 – 1991 г.), един от основателите на СДС-Бургас. Журналист, кореспондент на национални вестници, работи в повечето водещи печатни издания в региона на Бургас, след което е известен с авторското телевизионно предаване „Паралакс“, което се излъчва по телевизия СКАТ (бел. авт. - собственост на Валери Симеонов, лидер на НФСБ). 

Кадър: Youtube - Касабов като водещ в СКАТ 

Избран е за общински съветник в Бургас от листата на движение „Георгьовден“ в периода от 1999 г. до 2003 година, но напуска движението и се обявява за независим, след като централното ръководство се споразумява за общи действия с Йордан Цонев в Бургаския ОбС.

На местните избори през 2007 г. влиза в Бургаския ОбС, 2-ри от листата на партия „Атака“.

През ноември 2009 г. заедно с още 10 съветника от „Атака“ напуска партията, те посочват че „не припознават в действията на парламентарната група на Атака двадесетте принципа и цели на партията, заради които те са влезли в местната власт“. За времето си това е скандална политическа рокада. 

Булфото, архив - Валентин Касабов и Валери Симеонов през октовмри 2009 г.

През месец май 2011 г. е един от учредителите на партия „Национален фронт за спасение на България“, на която е избран за съпредседател.

На местните избори през 2011 г. е избран за общински съветник в Бургас, от листата на партия НФСБ. През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител, съответно от листите на Патриотичен фронт и Обединени патриоти от 2 МИР-Варна.

Не веднъж през годините е имало конфликти между Валентин Касабов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. През 2015 г. Касабов предложи Сидеров да се подложи на тест за наркотици. През 2018 г. Касабов и Сидеров едва не стигат до бой в кулоарите на парламента. 

През лятото на 2020 г. Касабов участва в консултациите с ГЕРБ за нова Конституция. 

Булфото, архив - Валентин Касабов и Борис Ячев на консултации за нова Конституция през август 2020 г. 

Припомнете си едно от последните телевизионни участия на депутата:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
22552 0

Свързани новини

Водещи новини