МВнР: България изразява съжаление за блокирането на заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването

  • 17 декември 2020 18:59

  • 2339
  • 9
МВнР: България изразява съжаление за блокирането на заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването
©

България изразява съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави членки без обяснение по време на днешния Съвет на ЕС "Околна среда". Готови сме да чуем притесненията, които са довели до това решение, и да продължим да полагаме усилия за постигане на консенсус по разширяването.

Това се казва в официална позиция на Министерство на външните работи относно блокирането на заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването, която публикуваме без редакторска намеса:

"България даде своето одобрение за заключенията на Съвета по време на заседанието на КОРЕПЕР II, проведено на 16 декември, по време на което бе постигнат консенсус от Германското председателство. В заключенията, по настояване на България, бе добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята. По време на заседанието заключенията бяха одобрени от всички.

От МС коментираха оказва ли ни натиск Германия по темата Северна Македония

Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните, желаещи да се присъединят, трябва да предприемат. Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС.

Уточнение: Заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония. България изразява одобрение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното допълнително време за подобряване на рамката за Република Северна Македония".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2339 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Мики

2020.12.18 | 12:20

8
Голема бугарска грешка. Во Македонија имавте големи пријатели и никој од обичниот народ не размислувал лошо за Бугарија и Бугарите. Сами си направивте лоша реклама во Македонија.Во моментот кога имавме најдобри односи , Вие ги срушивте. и не вративте 20 години назад. Погледнете како се крепат Норвешка, Шведска , Данска... Најголемо богатство е кога имате сосед со кого можете зборувате без преведувач. со кого имате исти имиња, обичаи, фолклор... Немојте тоа да го изгубите... Оставете го на страна национализмот и Каракачанов. Можат ли интелектуалците во Бугарија да дозволат да ги водат такви луѓе... Поздрав од Македонија.. дали е Северна или Јужна, Горна или Долна таа е МАКЕДОНИЈА...

2020.12.19 | 18:57

9
Дали има грешка, историята ще покаже. Историята е памет,тя ни учи на мъдрост, толерантност, запазване на християнските добродетели. Всичко ще се оправи ако се уважаваме едни, други.
възмутените

2020.12.18 | 00:13

7
Правителството не съжалява ли че не поиска да признае за българска територия остров който е открит от българин близо до Нова Зеландия. Островът сега се казва държава Северна Атлантида. Тази държава сега е собственост на българин който е открил острова голям колкото Белгия. Правителството ни се отказало да я признае за своя територия защото островът бил плаващ и нямало на него питейна вода и ток и защото е от скоро изригнал вулкан. Понеже българина го е открил пръв и го е записал пръв като негов откривател той иска да бъде българска територия. Може би това е голяма грешка на българските власти. Защото не се знае дали и други територий не са свързани с дъното. Както имаме територия на Антарктида така щяхме да имаме колония на огромен остров. Важното е да се произведе питеина вода и ток. Освен това в началото да се заселяват само българи и да бъде българска територия. Вече този българин си има поданници и държава. Държавата трябва да му помага.
Демократ

2020.12.17 | 22:34

6
Българското МнВР би трябвало да изпрати на чешкото правителство "История на българите" на техния именит сънародник Константин Иречек !
Демократ

2020.12.17 | 22:30

5
Чешкото правителство първо да прочете "История на българите" на техния именит сънародник Константин Иричек !
Ала бала

2020.12.17 | 20:43

4
Макетата въртят интриги яко, какво ги чака тези дето ги подкрепят?

2020.12.17 | 19:46

3
Точно в тези две страни бе на посещение Министърът на външните работи на СеРеМе и направи много остри изказвания против България. Какво направи нашето Министество по този въпрос? Имаше ли реакция на Посолствата ни в тези стани.А Президентът и Министър Председателят?
Сините очи

2020.12.17 | 19:14

2
Това е структорна решителност

2020.12.17 | 19:12

1
Много гадно

Добави коментар

Водещи новини