Какви грешки допуска България спрямо Северна Македония?

  • 10 декември 2020 14:20

  • 3193
  • 10
Какви грешки допуска България спрямо Северна Македония?
© Булфото, архив

България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, защото такива преговори изобщо няма. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и дипломат. Коментарът му беше във връзка с факта, че България не подкрепя преговорната рамка на Северна Македония за присъединяване към ЕС.

Пред БНР дипломатът уточни, че в момента в ЕС се водят разговори да се вземе решение "за почване на разговори за преговори за еврочленство на РСМ и Албания".

"Тяхното бъдеще като европейски членове е много далеч във времето. Ще има още много препятствия, които те трябва да минат. Тази позиция на България се истеризира по политически причини в Северна Македония", отбеляза той.

Според него ВМРО-ДПМНЕ оказват огромен натиск на правителството на РСМ и премиерът Зоран Заев започва да се поддава на този натиск и използва риторика, която е по-близка до общото настроение в страната му.

По думите на Керемедчиев е обясним натискът над България от Германия, която е председател на Съвета на ЕС до края на 2020 г.

Бойко Борисов и Владо Бучковски обсъдиха ситуацията София-Скопие

"Германия, а и г-жа Ангела Меркел изживяват своята лебедова песен. Само след 9 месеца ще има нов председател на християндемократите - на мястото на Меркел, и нов канцлер. Всички кандидати за нейния пост са много по-крайни и не толкова дипломатични в своете отношение към разширяването на ЕС. Явно Германия и Меркел искат това председателство да бъде запомнено с пробив в много политически отношения - дали отпушването на решението за Спасителния фонд и за бюджета на ЕС, дали за разширяването на ЕС към Балканите. Натискът идва и по вътрешнополитическа линия по отношение на германската политика", каза още Керемедчиев.

И подчерта, че България допуска две основни грешки.

"Трудно и неясно артикулираме нашите причини за вземането на това решение за непродължаване на преговорите, защото вето няма. Комуникацията с европейските институции върви много трудно, македонските власти много по-умело и ярко изказват своята позиция, отколкото ние. Втората грешка е, че ВМРО и Красимир Каракачанов е оставен да се изказва доста своеволно в медиите и той не допринася за смекчаване на тона, поне от страна на България. Неговите изказвания са високомерни и пренебрежителни към РСМ и нагнетяват напрежението", коментира той. 

Дипломатът беше категоричен, че, за да има България диалог с РСМ, трябва да се отстранят тези две грешки.

Последвайте канала на

Novini.bg
3193 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
войвода

2020.12.10 | 17:11

5
грешка е самото има на северна македония истинското име на тази Българска област е Югозападна България
BG

2020.12.12 | 00:49

10
Браво ВОЙВОДО.
78909

2020.12.11 | 14:29

9
Не мисля,че правят грешки,дори напротив!Каракачанов най-добре се изрази от всички много ясно,проблемите са у така наречените македонци,които са усвоили добре пропагандата от сръбската школа по дипломация и успяха да ни приспят и да се върже нашичт премиер като малко дете,а през тези 3 години те са заплитали възли и са ревали и лъгали по клубове и посолства и познати по Европа и не са спали,а нашите с чисто сърце са ги приели и чакали за разбиране..
Алоу, Посран Бабикяне

2020.12.10 | 16:57

3
Не е таралеж в гащите, просто се изкъпи!
Ало македонско лике

2020.12.10 | 22:22

8
изкъпи маикати че идвам
Бла Бла бла

2020.12.10 | 22:20

7
Македония също така може да се жалва и да претендира в ЕС че Кулумб е открил Америка като е започнал неговото пътешествие от охридското езеро.Същия е роден в Скопие.Така че немците които окрадоха Европа нека ги подкрепят.Меркел бог да ги прости
Ами

2020.12.10 | 17:26

6
ВМРО ВЪНШНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЛИ Е ИЛИ ВЪТРЕШНА.И КЪМ КОГО ТРЯБВА ДА СЕ ОТНАСЯ?АКО Е КЪМ МАКЕДОНИЯ МАКЕДОНЦИТЕ МОГАТ Д ПОИСКАТ ДА НЕ СЕ УПОТРЕБЯВА ТЯХНОТО ИМЕ ОТ ДИСТАНЦИРАШИТЕ СЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ ОТ МАКЕДОНСКОТО ВЪОБЩЕ.ПРИЗНАВАМЕ САМО БЪЛГАРИ В РС МАКЕДОНИЯ.
тиквата

2020.12.10 | 15:54

1
тиквата не спря да се хвали как поставял на дневен ред приемането на западните балкани в ес и нато. а каква стана тя??? вкарваме си таралеж в гащите. сега що не се хвали глупака му прост????
Алоу, Посран Бабикяне!

2020.12.10 | 16:58

4
Не е таралеж в гащите, просто се изкъпи!
Такси

2020.12.10 | 16:31

2
Грешки , няма! Грешни са политиците в Македония, защото постоянно лъжат за историята и не смеят да признаят истината!

Добави коментар

Водещи новини