Каракачанов се срещна с проф. Бучковски. Ще се примирят ли българи и северномакедонци?

  • 09 декември 2020 13:07

  • 4323
  • 6
Каракачанов се срещна с проф. Бучковски. Ще се примирят ли българи и северномакедонци?
© Булфото, архив

Днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността прие специалния представител на Република Северна Македония за България професор Владо Бучковски, бивш премиер на СРМ, в първия ден от неговото посещение в нашата страна.  

На срещата, продължила един час, проф. Бучковски изрази становището на македонската страна, че диалогът между двете съседни държави трябва да продължи и именно чрез диалог да се върви към възстановяване на доверието. Според него, приятелският тон в двустранните разговори е единственият начин за постигането на разбирателство.

Северна Македония: След ветото на България трябва да бъдем смирени и трезви

Българският вицепремиер изрази своето задоволство от изразеното от македонската страна желание за диалог и за възстановяване на доверието.

Същевременно Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността изрази недоумението на огромната част от българското общество към продължаващата антибългарска риторика от страна на редица медии и политици в РСМ.

След повече от 30 години системна подкрепа за Македония от страна на България, намерила конкретен израз в дипломатическа, финансова и военнотехническа подкрепа, българският народ недоумява защо се води такава ожесточена антибългарска кампания срещу една приятелска страна, посочи Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

Вицепремиерът подчерта, че българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта  на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония.

Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността подчерта също необходимостта от спиране на езика на омразата спрямо България, като напомни, че от десетилетия образователната система на Скопие насажда омраза към България, българския народ и всичко българско.

България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност, посочи българският вицепремиер.

Той изрично напомни, че в РСМ има и немалко хора, които определят себе си като българи, а езика си като български и това тяхно право не може да бъде отричано и потискано.

Последвайте канала на

Novini.bg
4323 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.12.09 | 13:56

2
ДВАМА КОМУНИСТИ СЕ СРЕЩАТ

2020.12.09 | 14:24

6
ТЕЯ СА ОТ ДС, ВНЕДРЕНИ КАТО "РОДОЛЮБЦИ" ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ЕВРОПА...
Крумчо Зарзаватов

2020.12.09 | 14:10

3
ааа тея не са от нашите сатрапе от лагера в Беляне. Ний нашите ги внедряваме в БС(К)П ,резидентсвото и евроПАР(И)ламента!
гост

2020.12.09 | 14:20

5
Аман от журналисти - калинки - дори едно правилно изречение не могат да напишат - ПОЗОР!
шопендар

2020.12.09 | 14:18

4
важни събития трябва да се отразяват от професионални журналисти,не е сигурно дали ще се примирят,ама дано се помирят,ама надали,докато сърбите мътят преговорите,нищо няма да се промени.
какво

2020.12.09 | 13:18

1
какво е това северномакедонец??? албанците северномакедонци ли са??? няма такова животно

Добави коментар

Водещи новини