Томислав Дончев: Би било добре да произвеждаме електрически кабели и проводници

Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за ръст на БВП спрямо държавите в ЕС. Това сподели вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на онлайн публична дискусия, посветена на втория стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост "Зелена България".

,,Имаме да наваксаме във всички сфери. Куп сектори са мощно недофинансирани. Това е не само сферата на енергийната ефективност, водния сектор, пътния и железопътния. Първо, добре е да се добива и да се изнася мед. По-добро от износа на медни плоскости би било ако може да произвеждаме електрически кабели и проводници. Още по-добре би било да произвеждаме електромотори и трансформатори и след това електронни компоненти. Аз си мисля, че това е правилната посока. Аз си мисля, че ролята на държавните стимули е важна, но е въпрос на дързост и технологично ниво на българския бизнес'', добави Дончев.

Томислав Дончев: Трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето

Публичното финансиране има характер на лекарство. Ако то е дозирано правилно, върши добра работа. Ако обаче се предозира, би могло да има обратен ефект. Всички мероприятия свързани с енергийната ефективност, ще бъдат съфинансирани“, каза още той и добави, че микромениджмънтът е ключът да бъдат ефективни и да увличат допълнително финансиране.

,,След десет години България трябва да е готова да покрива тези публични инвестиции без външно финансиране. Ние имаме два сценария. Да продължим развитие с умерен прогрес във всяка от сферите. Това е нелош сценарий. На мен ми се иска поне в няколко области да не бъдем толкова умерени в прогреса напред, защото, ако погледнете числата, България е влязла в ЕС с БВП 31% на глава на населението спрямо средното европейско. Сега сме с 20% нагоре. Целевата стойност и то в къс период трябва да е 70% от средноевропейското. Ние не можем да чакаме 12 и 13 години за следващите 20% ръст. Ние трябва да сме достатъчно мъдри и дръзки да си поставим национална цел това да се случи за период по-кратък от десет години. Да, планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за това'', подчерта той.

Коментари

 1. 2020.12.04 | 16:38
  "тази година - полупроводници, догодина - цели проводници...
  1. 2020.12.04 | 16:51
   тоя след 30 години пак роди :)
 2. 2020.12.04 | 16:36
  тази година завод за полупроводници, до година за цели.
 3. 2020.12.04 | 14:44
  ТА ДА ЗНАЯТ УМНИЦИТЕ-ПРИСМЕХУЛНИЦИ ИМА КАБЕЛИ ,ДЕТО НЕ СА ЗА ТОК!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет