НС прие законопроекта за ратифициране на споразумение за консултантски услуги за декарбонизация

Парламентът прие на първо четене законопроекта за ратифициране на Споразумението за предоставяне на възмездни консултантски услуги "Подкрепа за териториалната декарбонизация" между Министерството на енергетиката и Международната банка за възстановяване и развитие /МБВР/. Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта ще бъде три дни.

Споразумението е на стойност 2,5 млн. лева, които ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020 г.

За Франция ядрената енергия е необходима за енергийния преход

То предвижда Международната банка за възстановяване и развитие да окаже подкрепа на Министерството на енергетиката за справедлив преход към декарбонизация в осем региона на страната във връзка с изискванията на Механизма за справедлив преход.

При изработване на Териториалните планове за преход, ще бъде очертан процесът на преход, който да съответства на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата и ще бъдат определени най-засегнатите територии, които се нуждаят от подкрепа.

"Топлофикация София": Дружеството продава 100% от произведената електроенергия напълно прозрачно на Българска независима енергийна борса

Всеки регионален план ще представя социалните, икономическите и екологичните предизвикателства и ще идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда. Изготвянето на такива планове е условие за получаване на подкрепа от Фонда за справедлив преход във връзка с европейската "Зелена сделка".

Споразумението има характер на международен договор, предвиждащ финансови задължения за държавата, а също така и участие на държавата в арбитражното уреждане на международни спорове съгласно клаузите на анекса към Споразумението. Затова и подлежи на ратификация от Народното събрание.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет