Борисов свика работно съвещание на МС, министрите му докладваха за ситуацията в страната и мерките

През изминалата седмица над 12 000 души са излекувани от COVID-19. София излиза от областите с най-висока заболеваемост. Лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла. Подготвя се националният ваксинационен план.

Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, което свика министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г с членове на правителството. На срещата беше докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. 

От утре са в сила нови ограничения за влизане в България

Премиерът Борисов разпореди планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Проучване: Над 12% от българите отричат съществуването на вируса

Министър-председателят изтъкна още, че е от изключително значение да се поддържа баланса между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката. „Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите“, заяви премиерът. Борисов добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че както премиерът Борисов е изискал, полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им. „Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, категоричен беше премиерът Борисов.

Проф. Костадин Ангелов: Лятото не е проспано, не трябва да търсим виновни

Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

Изплащането на компенсациите за блокираните бизнеси може да започне още по време на локдауна

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов акцентира върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица. „Използваме иновативен подход – за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса“, посочи министър Борисов. Той поясни, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. „Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК“, уточни министърът на икономиката. Вицепремиерът Дончев подчерта, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.

Ето кои работещи могат да получат компенсации от 24 лeва на ден при затваряне заради COVID-19

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката „Запази ме“ стартира от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат. „Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт“ посочи Сачева. Социалният министър информира премиера, че са променени и условията на мярката „Заетост за теб“, така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година. „Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец“, заяви още министър Сачева.

Марияна Николова се закани: На 8-и декември ще има жестоки проверки

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отбеляза, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно. Работещите в сектора са информирани, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти. „Ще сме безкомпромисни по отношение на нарушенията. Целта ни е в последствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени“, добави Николова.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски докладва, че от 13 март т. г. до вчерашна дата във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, образуваните досъдебни производства са 3180.

 

Коментари

 1. 2020.12.21 | 16:26
  само помощи за бизнеса и туризма, а вишисти в заварено положение на ковид кризата - и по 5 лева на ден не дават - ПАРИТЕ НЕ СТИГАТ ДО ХОРАТА в НУЖДА, а за пълнене на чекмеджета, а в АМЕРИКА подпомагат и безработните в заварено положение на кризата - и те са хора в кризата - ТАКА СЕ СТРОИ БЪДЕЩЕ, а не дрън дрън та пляс като тука ЛЪЖЕШ сачева, безработен със счупен крак бях през март и ми отказа еднократна помощ
 2. 2020.11.30 | 17:16
  Единствения свестен премиер от комунизма насам е Борисов.
  1. 2020.11.30 | 18:42
   може и с друг който ще ти го подаде за да смучеш.
  2. 2020.11.30 | 18:34
   защо не си затвориш "умната" уста с голяма ряпа.
 3. 2020.11.30 | 15:08
  Смешници... #ОСТАВКА!
  1. 2020.11.30 | 18:39
   си тиква разбира ще гласуваш за тикви,много просто човече.
  2. 2020.11.30 | 17:08
   простако ...а ти за кой предпочиташ да гласуваме? за "бизнесмените" Цв.Василев....В.Божков....Баневи....Бобокови...Арабаджиеви ли ....та нали те са създателите на Има Такъв Народ....Да България...Движение 21....БСП/ДПС и АБВ ....НАЛИ ТОЧНО ТЕ ОКРАДОХА ДЪРЖАВАТА 30г...как иначе се става милионер...точно благодарение на такива бизнесмени няма пенсии и заплатите са зле
  3. 2020.11.30 | 17:04
   дръж се малко на ниво бе кретен ...
  4. 2020.11.30 | 16:47
   само балък на чекмеджето , който прави свирки на доган пеевски не знае защо оставка , слушай поне едно изказване на отровното трио от площада бе да eбa майката ти задръстеняк
  5. 2020.11.30 | 15:48
   Оставка за какво бе лупеняк? Оставка за твоите красиви очи ли? Червена отрепко!
  6. 2020.11.30 | 15:30
   Повярвай ми, глупако, много добре знам... #ОСТАВКА!
  7. 2020.11.30 | 15:24
   Прост човек друго не знае! И не знае даже защо иска оставка! Просто така...
 4. 2020.11.30 | 17:04
  ма къде сте беееее....платени тролове ....хейтвате Б.Б но и вие сами знаете, че е номер 1 в БГ До година над 2 млн честни и почтенни Българи ще гласуваме за ГЕРБ!
  1. 2020.11.30 | 18:30
   крадци на еврофондове членове на мафията
 5. 2020.11.30 | 17:29
  Докладват ли министрите на образованието и здравеопазването, че те предадоха хората в лапите на зараата. Да не би някой ученик ако не е в час родителят да не отида на работа.Или да не би някой собственик на хотел или заведение на му намалеят приходите. А починалите кой да му мисли. Те няма да се оплачат.Те и без това са възрастни хора, не носят доходи на държавата.Господи Борисов,Вие сте добър човек. Защо оставихте тези индивиди да вкарат всичко в трапа?
 6. 2020.11.30 | 17:19
  Имало висока смъртност, кой гори маски, кой призовава да не се носят маски. Айде, сега да ходите там да се жалвате. Борисов е единствения стойностен премиер.
 7. 2020.11.30 | 14:50
  изтрихте,защото мутрата Борисов и министтрите му са патологични лъжци.На фона на най-високата смъртност в Европа да говориш за стабилност.Смешници ,вкопчени във властта ХОДЕТЕ СИ!!!!
  1. 2020.11.30 | 16:44
   ТИКВА член на БКП и УБО,ми половината тиквена партия е от БКП.
  2. 2020.11.30 | 15:49
   Ако бяха БКП-то просто щяха да изкопаят един общ гроб и всички вътре!
 8. 2020.11.30 | 15:24
  боко иди в махалите и питай има ли ковидъ лайняр такъв
  1. 2020.11.30 | 15:51
   Кьовид, може и да има, но бай мангал не знае ко е туй нещо
 9. 2020.11.30 | 14:57
  ще свалят чадъра от престъпния Ковачки???????На другите им съсипаха здравето и имиджа ,а тоя го дондуркат да ни трови и да умираме от рак.ЗАЩО ЗАКОНИТЕ НЕ СА ВСИЧКИыА ТИКВОы.ГЕШЕВ,защото жена ти е работила при него го протежираш.За измитане сте безродници.Само геноцид видяхме от вас,ни реформа,ни спазване на закони.Напротив своеволия на олигарсите,които ви плащат.Строят,където си искат незаконно ,горят каквото не трябва и най-вече горите човешки души.
 10. 2020.11.30 | 14:43
  МАНГАЛ
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет