Заместник-министър на външните работи участва в Международната конференция по Афганистан

  • 25 ноември 2020 14:16

  • 255
  • 0
Заместник-министър на външните работи участва в Международната конференция по Афганистан
© МВнР

Заместник-министър Милен Люцканов участва в Международната конференция по Афганистан в Женева, организирана съвместно от ООН и правителствата на Финландия и Афганистан. Тя се проведе във видеоконферентен формат поради усложнената обстановка с разпространението на COVID-19 на 24 ноември 2020 г. 

,,Конференцията идва в критичен момент на мирния процес в Афганистан. Ние силно вярваме, че вътрешно-афганистанските преговори между афганистанското правителство и талибаните, започнали в Доха през септември 2020 г., ще служат като платформа за постигане на траен мир и истинско помирение‘‘, каза Милен Люцканов.

Той добави, че оценява усилията на ООН и правителствата на Финландия и Афганистан при организирането на това събитие, въпреки многото предизвикателства, включително и пандемията от коронавирус.

Заместник-министър Люцканов подчерта, че на този етап е изключително важно двете страни да постигнат постоянно и всеобхватно споразумение за прекратяване на огъня, за да сложат край на насилието и ненужните страдания на афганистанския народ и да проправят пътя за успешни мирни преговори. ,,Повтаряме значението на ръководения и притежаван от Афганистан мирен процес и приобщаването към него на всички заинтересовани страни - афганистански жени, малцинства, хора с увреждания и гражданското общество‘‘, каза Милен Люцканов. Той изрази  надежда, че съседите на Афганистан и регионалните играчи ще се включат активно в насърчаването на мирното разрешаване на конфликта.

,,Днес международната общност и правителството на Афганистан се обединиха, за да постигнат съгласие по пътя напред през следващите четири години. Високо ценим решимостта на афганистанските власти да се справят с многобройните предизвикателства и да приложат конструктивни реформи‘‘, подчерта Милен Люцканов.  Той добави, че трябва да се работи за по-нататъшното укрепване на върховенството на закона, за насърчаване на доброто управление и правата на човека,  борбата с корупцията, незаконната имиграция и наркотрафика.

 ,,Приемането на Рамката за партньорство в Афганистан е положителен резултат, който показва споделените приоритети и координираната подкрепа за усилията на страната за постигане на мир и изграждане на проспериращо бъдеще за неговия народ‘‘, заяви заместник-министърът на външните работи. 

От 2002 г. България е ангажирана с усилията на международната общност за прекратяване на дългогодишния конфликт в Афганистан и възстановяването на страната. България ще продължава да предоставя подкрепа в приоритетни области като изграждане на административен капацитет, хуманитарна помощ и постигане на равенство между половете, както на двустранна основа чрез своята официална помощ за развитие, така и чрез съответните програми на международни организации, действащи на място. Такъв пример е приносът ни на годишна база за прилагането на Всеобхватната рамка за реагиране на въпроса с  бежанците (CRRF) в афганистанската ситуация за търсене на трайни решения при справяне с бежанската криза в Афганистан.

Захариева се срещна с посланика на Косово

Страната ни  потвърди и ангажимента си към усилията на НАТО за предоставяне на допълнително обучение, съвети и помощ за афганистанските сили за сигурност и институции чрез активното ни участие в мисията за решителна подкрепа.

В конференцията участваха над 70 държави, международни организации и представители на правителството на Афганистан и на гражданското общество.

Последвайте канала на

Novini.bg
255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини