Радев: Международното научно сътрудничество допринася за устойчиво развитие и повишаване качеството на живот

 Международното научно сътрудничество допринася за устойчиво развитие и повишаване качеството на живот. Това каза президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на във видеообръщение, в което поздравява участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на приветства чрез видеообръщение участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Руската федерация, която се провежда в навечерието на 65-ата годишнина от неговото учредяване.

Президентът: Всички твърдения, че пръскам зараза, са израз на политическо безсилие

Международната научна организация е учредена през 1956г. и в нея членуват 19 държави, като в момента 32-ама български представители от БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и др. сътрудничат на института. Организацията разполага с уникална научна инфраструктура и поддържа връзки с над 800 научни центъра и университети в 64 страни.

„Концепцията за бъдещото развитие на организацията като голям международен научен център осигурява единство на фундаменталната наука и иновациите, дейности в широка област, както и значима образователна програма“, заявява държавният глава в обръщението си към участниците в сесията. България ще бъде домакин на събитието през 2021 година.

Радев и Каракачанов участваха в церемонията за Деня на военния парашутист

По думите на президента съвместните научни колективи от цял свят изпълняват отговорни задачи, поставени от ООН и други международни организации, с цел подобряване качеството на живот в световен план и напредък в редица важни области на науката. „С годините вашата организация непрекъснато обогатяваше спектъра на научните изследвания, разширяваше научната инфраструктура и разгръщаше интензивно международно сътрудничество“, посочи държавният глава.

Президентът отбелязва и че по време на българското председателство на Комитета на пълномощните представители на страните-членки през 2014-2017 г. са взети важни решения за развитието на Института. Сред тях са започването на строителството на Фабриката за свръхтежки елементи, полагането на първия камък в конструкцията на колайдера NIKA, които имат значим принос за бъдещето на Организацията и за развитието на високите технологии.

Държавният глава изразява своята подкрепа за българските учени за поетата инициатива страната ни да обяви следващата 2021 година за година на България в Обединения институт за ядрени изследвания и да работи за привличане на максимален брой научни организации към съвместна дейност. Страната ни има готовност и да открие първия в Европа информационен център на Обединения институт за ядрени изследвания и да участва в стартирането на пътуваща изложба за неговата дейност.

„Развивайки научното сътрудничество в областта на изследванията на основните свойства на материята, имаме изключителен шанс да работим за устойчивото развитие и съвместно преодоляване на екологичните проблеми на съвремието и повишаване качеството на живот“, заяви още българският президент в своето видеообръщение към участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.

Коментари

 1. 2020.11.24 | 07:09
  Боклук с твоите болни амбиции докъде ни докара.
 2. 2020.11.23 | 17:15
  Мунчо трябва да го предложим за кандидат на философските науки. От толкова много изговорени приказки, нищо не каза, и нищо не му се разбра. Достоен последовател на Маркс и Енгелс, философи утописти.
  1. 2020.11.23 | 19:07
   А грипенските комисионни ,далавери с апартаменти и заплати на десата, 15 000 лв на месец...И това ли е утопия???
 3. 2020.11.23 | 17:32
  Написаха ти го нали,такива сложни думи на са ти присъщи,селяко
 4. 2020.11.23 | 16:42
  Тоя пак е чел уводната статия на "Работническо дело" след 12 конгрес на БКП!!!Фатми,сега е 2020 година и няма политическа учебна година!!!Питай деса или Импекса ако не вярваш!!!
 5. 2020.11.23 | 15:28
  Точно така Муньо, а храната е спасила човечеството от гладна смърт.
 6. 2020.11.23 | 15:25
  Тъпа.нар, този лозунг от някой пленум на партията ли го дочу!
 7. 2020.11.23 | 15:24
  Специалиста по Повер Пойнт :)
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет